Ασφαλώς και πρόκειται για μία ευχάριστη είδηση, ωστόσο, εκτός από τους πανηγυρισμούς από τη μεριά της Έφης Αχτσιόγλου, καλό είναι να δούμε και πώς προήλθε αυτή η μείωση.
Είναι λοιπόν σημαντικό να σημειώσουμε πως στο 0,5% της μείωσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως "οικονομικά μη ενεργοί". Πρόκειται για τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία και τα οποία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 7.263 σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 0,2%).
Αν συνυπολογίσουμε και πως τον Μάιο στα μεγάλα νησιά ξεκίνησε η καλοκαιρινή σεζόν και πολύς κόσμος βρήκε δουλειά, φτάνουμε στο 19,5% που διαμορφώθηκε η ανεργία τον συγκεκριμένο μήνα.
Επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη συνολική εικόνα. Πρέπει επίσης να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα μεγάλα ποσοστά της ημιαπασχόλησης και φυσικά δεν μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται για ακόμη μία φορά στους νέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να καταγράφεται στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (39,7%), και στις γυναίκες (24,1%), ενώ γεωγραφικά οι περισσότεροι άνεργοι καταγράφονται στην περιοχή της Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας (24%).
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr