Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, λοιπόν, οι Γερμανοί, που … «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» έχουν απλώσει δίχτυα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου η παραγωγή εξειδικευμένων επιστημόνων παρά την κρίση συνεχίζει. Ειδικά ενδιαφέρονται για μηχανικούς, όπου βέβαια οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι και χαμηλές.
Μάλιστα προωθούν σχήματα συνεργιών και σχεδιάζουν να χτίσουν οικοσυστήματα επιχειρήσεων, τα περίφημα cluster, με στόχο να προσφέρουν απασχόληση στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια δηλαδή της ψηφιακής τεχνολογίας και την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (5G, ευρυζωνικά μεγάλων ταχυτήτων) θα μπορούν Γερμανικές επιχειρήσεις να έχουν τους εργαζόμενούς τους ή τις συνεργαζόμενες μέσω cluster επιχειρήσεις στην Ελλάδα χωρίς να αναγκάζονται οι τελευταίοι να μεταναστεύουν. Το κέρδος πολλαπλό καθώς ούτε το σύστημα υποδομών υγείας, περίθαλψης, συντάξεων, παιδείας κτλ της Γερμανίας θα επιβαρύνεται, ούτε οι εργαζόμενοι θα φεύγουν για περιβάλλοντα ανοίκεια.
Σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Νέτο, γενικό διευθυντή της εταιρείας Pylones Hellas που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία20 χρόνια η τάση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες σε Ελληνικές επιχειρήσεις, όπως αυτή που διοικεί.
Φτηνοί οι μηχανικοί
Ήδη μάλιστα είναι σε προχωρημένες συζητήσεις, όπως ανέφερε, cluster, όπου μετέχει το υπ. Εργασίας της Γερμανίας και το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και της Πάτρας αλλά κι εταιρίες. Ο τομέας της πληροφορικής αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στο στόχαστρο των συνεργιών αυτών. Δεν είναι τυχαίο, όπως ανέφερε ο κ. Νέτος, ότι σε σχέση με το Πακιστάν και την Ινδία, που έχουν εξελιχθεί σε μεγάλες «φάμπρικες» πληροφορικών συστημάτων με έργα από ξένες εταιρίες που ξεπερνούν τα 4 δισεκ. ευρώ, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μέλος της ΕΕ, έχει κοινωνική σταθερότητα και οικείο περιβάλλον στις δυτικές επιχειρήσεις, αλλά και υψηλούς δείκτες ποιότητας σε σειρά τομέων. Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλό δείκτη ευελιξίας και δεξιοτήτων, ενώ οι απόφοιτοι από τα Πανεπιστήμια γνωρίζουν άπταιστα την αγγλική. Επίσης το μισθολογικό κόστος είναι φθηνότερο σε σχέση με τη Γερμανία καθώς οι μηνιαίες μικτές αποδοχές για έναν μηχανικό με 7ετή πείρα διαμορφώνονται πλέον σε 2500 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ολλανδία ο μισθός κινείται στα 3.500 ευρώ για ένα απόφοιτο με μάστερ και μικρή εμπειρία, μισθός που είναι οριακά υψηλότερος από τη Γερμανία.
Εξαγορές
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες η Samsung, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών στον κόσμο, ανακοίνωσε τη εξαγορά της Innoetics μία καινοτόμο εταιρία που αναπτύσσει στην Ελλάδα τεχνολογία φωνής για τις συσκευές της. Η Innoetics, εξειδικεύεται για περισσότερα από 10 χρόνια στον χώρο των φωνητικών τεχνολογιών και αποτελεί τεχνοβλαστό (spin-off εταιρεία) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».
Η ελληνική εταιρεία αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία (text-to-speech synthesis), οι οποίες αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται και μέσω της συνεχώς αυξανόμενης καθημερινής χρήσης διαλογικών ψηφιακών βοηθών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,05% (€3,06 δισ.) και τα δημόσια έσοδα κατά €1,62 δισ. έως το 2021, εάν η Ελλάδα συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και τη χρήση δεδομένων, με παράλληλη επικράτηση ενός ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου.
Με μια σειρά έξι κινήσεων μπορεί η χώρα να αξιοποιήσει την … υστέρηση που έχει στο ψηφιακό πεδίο –προτελευταία θέση στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI)- και να κερδίσει το χαμένο έδαφος, κάνοντας πράξη μια mobile 1st Ελλάδα με άμεσο αποτύπωμα στο ΑΕΠ.
ΟΠΑ: 6 προτάσεις για ταχεία ψηφιακή ανάπτυξη
Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του ΟΠΑ καταλήγει σε έξι απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν από την Κυβέρνηση για την επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης και το κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας με την ΕΕ:
1. Απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ψηφιακών υποδομών
2. Επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα νέες επενδύσεις
3. Απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση με την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ
4. Άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους στην Κινητές Επικοινωνίες, καθώς ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην ΕΕ είναι 25%
5. Εκστρατεία ενημέρωσης αρμοδίων φορέων και πολιτών για τη σημασία των υποδομών και υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και
6. Ενίσχυση της ζήτησης με θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων κινητών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr