Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το επίδομα μητρότητας που χορηγείται στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες επιτρέποντας την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα 14 εβδομάδων επεκτείνεται στις κυοφορούσες αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και στις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα καθώς και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών.
Όσον αφορά στις μητέρες που αποκτούν τέκνο μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας, παρέχεται πλέον το δικαίωμα του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας (δηλαδή εννέα (9) εβδομάδες άδεια λοχείας). Παράλληλα δικαιούνται πλέον τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με τη μητρότητα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους, όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις των φυσικών μητέρων. Επιπρόσθετα τους δίδεται πλέον το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, που ισχύει για τις φυσικές μητέρες, ασφαλισμένες του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑμ.
Αναλυτικά:
Με την παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου, προστίθεται εδάφιο στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α’ 235), με το οποίο ορίζεται ότι το επίδομα μητρότητας που χορηγείται στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες, επιτρέποντας την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα 14 εβδομάδων, επεκτείνεται στις κυοφορούσες αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και στις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, καθώς και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο, ηλικίας έως δύο ετών.
Με την παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 4488/2017, παρέχεται στην τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, το δικαίωμα του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας (δηλαδή εννέα εβδομάδες άδεια λοχείας), που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 1993 και του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 2000-2001, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 11 του ν. 2874/2000. Επίσης, ορίζεται ότι η ως άνω τεκμαιρόμενη μητέρα κατά το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας, δικαιούται τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με τη μητρότητα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής της, όπως και οι φυσικές μητέρες.
Με την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4488/2017, προστίθεται εδάφιο στο άρθρο 142 του ν. 3655/2008 (Α’ 58), με το οποίο δίνεται το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στην τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Η ανωτέρω παροχή δίδεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 142 και την αριθ. 33891/606 (Β’ 833/2008) Υ.Α. που ισχύει για τις φυσικές μητέρες, ασφαλισμένες του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω άδειας, η μητέρα λαμβάνει αποδοχές από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ν. 3655/2008, όπως ισχύει. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους σύνταξης, ασθένειας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Συνεπώς, επί των προαναφερόμενων αποδοχών παρακρατούνται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και για τη φυσική μητέρα ασφαλισμένη του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr