Σύμφωνα μάλιστα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η κυριαρχία της ευέλικτης απασχόλησης αναμένεται να δημιουργήσει μέχρι το 2020 επιπλέον έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μελέτη των Σάββα Ρομπόλη (ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλη Μπέτη (υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου), στοιχεία της οποίας επαναφέρει στη δημοσιότητα το “Βήμα της Κυριακής”, το ποσό των απωλειών μέχρι το έτος 2055 ενδέχεται να φτάσει τα 65,6 δισ.
“Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δείχνει ότι το συνολικό προκαλούμενο έλλειμμα από την απώλεια των εισφορών προς το ασφαλιστικό σύστημα λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) εκτιμάται σε παρούσες αξίες στο ύψος των 65,6 δισ, ευρώ, 48 δισ. ευρώ από την κύρια σύνταξη και 17,6 δισ. από την επικουρική σύνταξη” αναφέρει το “Βήμα”.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2055 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα έχουν φτάσει μέχρι το 29% του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού.
Την σκληρή αυτή πραγματικότητα φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα τελευταία μάλιστα επίσημα στοιχεία του Νοεμβρίου (ΕΡΓΑΝΗ) έδειξαν ότι έξι στις δέκα προσλήψεις αφορούν μερική ή εκ περιτροπής εργασία, ενώ στο 11μηνο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν το 54%.
Ποιος όμως είναι ο λόγος για τον οποίο η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία ή η πρόσληψη με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ δείχνουν να αποτελούν πλέον σχεδόν τις αποκλειστικές επιλογές των εργοδοτών όταν προσλαμβάνουν;
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της “Καθημερινής”, για να αμειφθεί κάποιος με περισσότερα από 2000 ευρώ καθαρά, “ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα στο κράτος –είτε σε μορφή φόρων είτε σε μορφή ασφαλιστικών εισφορών- από ότι στον εργαζόμενό του. Για να πληρώνεται ένας εργαζόμενος με 3000 ευρώ, το τελικό κόστος θα πρέπει να φτάσει στα 7128 ευρώ και από αυτά τα 4134 ευρώ θα πρέπει να καταλήξουν στο δημόσιο το οποίο και θα υφαρπάξει το 58% των χρημάτων που θα καταβάλλει ο εργοδότης.”
Την ίδια στιγμή, με τη μερική απασχόληση , δημιουργείται μια θέση εργασίας με τελικό κόστος μόλις 127 ευρώ τον μήνα –όσες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές- η οποία εξασφαλίζει 22 ένσημα στον εργαζόμενο ανά μήνα (αντί για 25 ένσημα που προσφέρει μια θέση πλήρους απασχόλησης). “Ακόμη και με τα 586 ευρώ, το δημόσιο εισπράττει 240 ευρώ τον μήνα και τίποτα παραπάνω καθώς δεν επιβάλλεται φόρος ή εισφορά αλληλεγγύης. Στην πράξη προκύπτει ότι για να πληρωθεί μία και μόνο μέση σύνταξη πρέπει να συλλέγονtαι τα χρήματα που θα εισφέρουν τουλάχιστον 5-6 εργαζόμενοι”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr