Θυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από την Ολομέλεια και περιλαμβάνει ασφαλιστικές ρυθμίσεις και σημαντικές κοινωνικοασφαλιστικές και εργασιακές διατάξεις.
Α. Κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις
Αποσύνδεση υποχρέωσης ασφάλισης από την ιδιότητα μηχανικού και δικηγόρου
Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους αντίστοιχα, υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη Δ.Ο.Υ.
Η νέα ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από 01.01.2017. Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και αφορούν σε περίοδο ασφάλισης από 1.1.2017, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται, πλην των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Τα ανωτέρω πρόσωπα τα οποία έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. μέχρι την ισχύ του νέου νόμου και για τα οποία προκύπτει διακοπή της ασφάλισής τους, μπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν μέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται με βάση το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους άνω 5ετίας του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016. Για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, υποβάλλεται δήλωση του ασφαλισμένου εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.
Αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον Ε.Φ.Κ.Α. συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και τους τρίτους φορείς για τους οποίους ο Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει εισφορές. Αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους ως εξής:
- Στις περιπτώσεις μισθωτών ύστερα από αίτηση των δικαιούχων.
- Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, η επιστροφή γίνεται μετά την ετήσια εκκαθάριση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον Ε.Φ.Κ.Α. ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφισμένο με τις επόμενες εισφορές.
Β. Εργασιακές ρυθμίσεις
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της. Οι σχετικές διατάξεις θα ισχύσουν μετά τη δημοσίευση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, πρέπει να αναγγέλεται από τον εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από τα παραπάνω γεγονότα.
Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή αποχώρηση του και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης.
Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη. Οι νέες διατάξεις περί των διατυπώσεων σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ.
Επιπλέον, προστίθεται νέο άρθρο στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα να ζητηθεί η έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλόμενο μισθό, εφόσον η σύναψη της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και το ύψος του μισθού αποδεικνύονται με δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο και εφόσον έχει επιδοθεί έγγραφη όχληση με δικαστικό επιμελητή δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την κατάθεση της αίτησης. Κατά την αιτιολογική έκθεση του νόμου, τέτοια έγγραφα νοούνται, μεταξύ άλλων, και το απόσπασμα από τον ατομικό λογαριασμό του εργαζομένου που τηρείται στο πληροφοριακό σύστημα δημόσιων αρχών (π.χ. Σ.ΕΠ.Ε., Ε.Φ.Κ.Α.). Στη παραπάνω περίπτωση, η εργασία που αντιστοιχεί στον μισθό για τον οποίο ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί.
Επίσης, προβλέπεται ότι κατά τη διενέργεια ελέγχου, όλοι οι ευρισκόμενοι στο χώρο εργασίας υποχρεούνται να επιδεικνύουν στο Επ. Εργασίας, αστυνομική ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό της ταυτοπροσωπίας έγγραφο. Ειδάλλως, τα πρόσωπα αυτά θα υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις, όμοιες με αυτές του εργοδότη. Τέλος, ο νέος νόμος προβλέπει ότι ο εργοδότης υποχρεούται να εφοδιάζει τους εργαζομένους με αντίγραφο της κατάστασης προσωπικού ή απόσπασμα αυτής, όταν απασχολούνται εκτός της έδρας ή του παραρτήματος της επιχείρησης.
Δείτε το ΦΕΚ στο επισυνημμένο αρχείο
- document_3_1.pdf (402 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr