Τα… σύρματα έχουν πάρει φωτιά, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μόνον τρεις υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό και θα πρέπει σε πρώτη φάση να κάνουν 1.000 τηλέφωνα σε ισάριθμους δικαιούχους που θα πάρουν την πρώτη δόση των νέων πληρωμών ως τα μέσα Απριλίου. Τα ποσό που θα δοθεί είναι 70 εκατ. ευρώ.
Απομένουν όμως… άλλα 23.000 τηλεφωνήματα σε ισάριθμους δικαιούχους που είναι στη λίστα των εφάπαξ, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν ως τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο από ένα κονδύλι ύψους 584 εκατ. ευρώ που προορίζεται για αυτό το σκοπό από το δάνειο του Μνημονίου. Αν δεν πέσουν όλα τα τηλέφωνα, τότε ό,τι περισσέψει θα γυρίσει στα ταμεία της τρόικας. Ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί να μην πληρώσει τα 584 εκατ., επικαλούμενη χρονοτριβή επειδή δεν βρίσκει τους συνταξιούχους στο τηλέφωνο και να τα διαθέσει για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, αν δεν πάρει αξιολόγηση και δόση από την τρόικα.
Με ενημερότητα
Οι δικαιούχοι, αφού ειδοποιηθούν, θα πρέπει στη συνέχεια να στείλουν οι ίδιοι με φαξ, ή μέσω e-mail στο ταμείο, αντίγραφο φορολογικής ενημερότητας, ώστε να συμψηφιστούν με το εφάπαξ τυχόν ποσά που οφείλουν στο Δημόσιο ή και σε Ταμεία.
Ακόμη και όσοι είναι σε ρύθμιση, θα έχουν συμψηφισμό του 50% της ρυθμισμένης οφειλής τους, δηλαδή η μισή οφειλή τους θα παρακρατηθεί από το δικαιούμενο εφάπαξ.
Με την παλιά διαδικασία, τα εντάλματα πληρωμής πήγαιναν στην τράπεζα, ενώ οι ασφαλισμένοι γνώριζαν εξαρχής το χρονοδιάγραμμα πληρωμής, με επίσημες ανακοινώσεις, και πληρώνονταν αφού προσκόμιζαν τη φορολογική ενημερότητα στην τράπεζα.
Μόνο στα… χαρτιά
Η… κανονική διαδικασία, που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν μέχρι να βρεθούν οι δικαιούχοι, ήταν να μπορεί το ΕΤΕΑΕΠ να έχει άμεση διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για να βλέπει τη φορολογική ενημερότητα των δικαιούχων και να πληρώνει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Αυτό όμως είναι προς το παρόν αδύνατο, γιατί η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φορολογουμένων επιτρέπεται μόνο σε υπουργεία και όχι σε οργανισμούς.
Ασύμφορη και χρονοβόρα κρίθηκε και η λύση να δίνει τις φορολογικές ενημερότητες στο ΕΤΕΑΕΠ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τους ΑΦΜ των δικαιούχων που θα της έστελνε το Ταμείο.
Για το λόγο αυτό, γυρίζουμε πίσω και πλέον όσοι περιμένουν να πάρουν εφάπαξ, θα περιμένουν να τους πάρουν στο τηλέφωνο. Ακόμη και αν ρωτήσουν οι ασφαλισμένοι, δεν θα μάθουν ακριβή ημερομηνία, παρά μόνον όταν χτυπήσει το κινητό τους από το Ταμείο.
Εκτιμήσεις άλλων στελεχών του Ταμείου κάνουν λόγο για μεγαλύτερες καθυστερήσεις λόγω του όγκου των τηλεφωνημάτων που πρέπει να γίνουν στους δικαιούχους πληρωμής, αλλά και εξαιτίας της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους που θα επιλέξουν πολλοί για να διασφαλίσουν ότι η φορολογική τους ενημερότητα δεν θα παραπέσει σε κάποιο γραφείο, μια που θα μαζευτούν μερικές δεκάδες χιλιάδες τέτοια πιστοποιητικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr