Στην παραπάνω βάση, εκδόθηκε στις 20.01.2017 από το Υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος Φ.80000/οικ. 2460/106/2017 με θέμα την παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης και την ασφάλιση των προαναφερόμενων προσώπων.
Με βάση τη προαναφερόμενη εγκύκλιο, προβλέπονται τα εξής:
- Στην εν λόγω ρύθμιση εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου, στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ε.Τ.Α.Α., σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών («ΔΠΥ») και εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά).
- Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι δεν εντάσσονται στις σχετικές ρυθμίσεις (α) οι εταίροι και οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται μόνο για δικηγόρους ή και άλλους τύπους συνεργατών), οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις (β) οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, οπότε για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές με τις διατάξεις των μισθωτών, καθώς και (γ) οι ασφαλισμένοι που απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο αντισυμβαλλόμενο μέσω ΔΠΥ, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις περί πολλαπλής δραστηριότητας.
-Με βάση το περιέχομενο της εγκυκλίου, φαίνεται ότι ο χρόνος έκδοσης καθώς και ο αριθμός των ΔΠΥ που εκδίδονται από τον εκάστοτε ελεύθερο επαγγελματία δεν θα λαμβάνεται υπόψη, αλλά οι εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) θα οφείλονται επί του συνόλου της συμφωνηθείσας αμοιβής διαιρούμενο κατά τους μήνες συνεργασίας. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (5.860,80 Ευρώ μηνιαίως) για τις παραπάνω περιπτώσεις θα ελέγχεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της σύμβασης μεταξύ των μερών (δηλαδή κατανομή της συνολικής συμφωνημένης αμοιβής ανά μήνα), ενώ σε περίπτωση που το μηνιαίο ποσό που προκύπτει υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού των αυτοαπασχολουμένων (586,08 Ευρώ), τότε ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει για το υπόλοιπο ποσό τις προβλεπόμενες εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας (δηλαδή χωρίς συμμετοχή του εργοδότη/πελάτη).
-Eπί του παραπάνω εισοδήματος θα υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου (πελάτη). Αντίστοιχα θα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, σε όσες κατηγορίες ασφαλισμένων υφίσταται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών λόγω της ιδιότητάς τους (π.χ. μηχανικοί του πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τους οποίους προβλέπεται υποχρέωση για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, σε αντίθεση με τους λογιστές ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην Ο.Α.Ε.Ε.).
-Από το περιέχομενο της εγκυκλίου φαίνεται ότι η ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στις σχετικές διατάξεις, δεν θα ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα του Ε.Φ.Κ.Α., αλλά σε περίπτωση που ο εκάστοτε ελεύθερος επαγγελματίας επιθυμεί να ενταχθεί στις σχετικές διατάξεις, τότε οφείλει να αναγράφει στο δελτίο παροχής υπηρεσιών που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση. Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση («ΑΠΔ»), προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης.
-Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του Ε.Φ.Κ.Α. για την επίλυση της σχετικής διαφοράς, η οποία απ’ ότι φαίνεται θα ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση αμφισβητήσεων μεταξύ ελεύθερου επαγγελματία και πελάτη, π.χ. σε θέματα ερμηνείας της σχέσης μεταξύ των μερών ως ευκαιριακή δραστηριότητα ή όχι, δεδομένου ότι η εγκύκλιος δεν διευκρινίζει περαιτέρω. Μέχρι την επίλυση της διαφοράς, θα υπολογίζονται οι εισφορές για τον ασφαλισμένο ως ελεύθερο επαγγελματία.
-Εάν στην διάρκεια του ημερολογιακού έτους απωλεσθούν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις εν λόγω διατάξεις (π.χ. παροχή υπηρεσίας και σε τρίτο αντισυμβαλλόμενο, τερματισμός της συνεργασίας), οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν εισφορές κανονικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οφείλουν να γνωστοποιήσουν το γεγονός αυτό στον Ε.Φ.Κ.Α. (με σχετική αίτηση-δήλωση), ώστε να επέλθει η σχετική μεταβολή στο μητρώο και να ενημερωθεί ο αντισυμβαλλόμενος (ή οι αντισυμβαλλόμενοι) προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής εισφορών ως εργοδότης.
-Τέλος, η εγκύκλιος αναφέρει ότι ως αντισυμβαλλόμενος λογίζονται και ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή άσκησης αυτής. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται στον κοινό οικονομικό σκοπό που επιδιώκεται από τον αντισυμβαλλόμενο μέσω των κάθε είδους νομικής μορφής δραστηριοτήτων και συνιστά απόρροια των κατά περίπτωση πραγματικών στοιχείων (π.χ. διαφορετικές επιχειρήσεις ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο ή/και που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ.).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr