Σημειώνεται, πάντως, πως σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με 15 χρόνια ασφάλισης ανέρχεται στα 487 ευρώ. Με άλλα λόγια, η χαμηλότερη σύνταξη που θα φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι κατά 15% μικρότερη από τη σημερινή κατώτατη σύνταξη.
Ωστόσο, σαν πλεονέκτημα παρουσιάζει το Υπ. Εργασίας ότι αν εφαρμοζόταν ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη ότι η κατώτατη σύνταξη θα ανερχόταν σε 411 ευρώ και έτσι θα ήταν κατά... 2 ευρώ χαμηλότερη από εκείνη που θα δώσει ο νόμος Κατρούγκαλου.
"Για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 ευρώ το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ότι το προηγούμενο. (Εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ δηλώνουν σήμερα το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών).
Για παράδειγμα, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη - Βρούτση). Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411".
"Για εργαζομένους με πλήρες εργασιακό ιστορικό, η σύνταξη είναι μεγαλύτερη και πάντα κοντά στο 80%, σε σχέση με το μέσο μισθό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης δημόσιου συστήματος ασφάλισης στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, σύνταξη 655 ευρώ" επισημαίνει το Υπ. Εργασίας αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ.
Το υπ. Εργασίας τονίζει πάντως πως κακώς γίνεται αναφορά σε ελάχιστη σύνταξη τάχα 486 ευρώ (σ.σ. όσο είναι σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με 15 χρόνια ασφάλισης), καθώς αγνοείται η σφαγή των ημερομισθίων και μισθών της μνημονιακής περιόδου. Αυτή η σύνταξη υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα - μετά τη σφαγή των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- θα ήταν 392,7 ευρώ και όχι 486 όπως ήταν με τιμές 2010.
Υπενθυμίζεται, επίσης από το υπ. Εργασίας ότι "η εθνική σύνταξη, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού κάθε σύνταξης, δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλλά απευθείας από το φορολογία, ως εργαλείο κοινωνικής αναδιανομής. Αντιστοιχεί στο όριο της σχετικής φτώχειας, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στα 384 ευρώ.
Για σύγκριση: η βασική σύνταξη του νόμου 3863/2010 που υπερασπίζονται ως δήθεν καλύτερη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα χαλκεία ήταν 360 ευρώ όταν το όριο φτώχειας ήταν στα 665 ευρώ και θα είχε ελαττωθεί σήμερα, σύμφωνα με την την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του νόμου αυτού αναπροσαρμογή στα ήταν 341 ευρώ".
Κατά τα άλλα , το Υπ. Εργασίας σημειώνει πως "δεν πανηγυρίζει για το ύψος των συντάξεων" και παραδέχεται πως είναι "χαμηλές", καθώς "αυτές που μπορεί να καταβάλει σήμερα το πτωχευμένο από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού κράτος μας".
Επίσης, τονίζεται πως η κυβέρνηση έχει συνδέσει τις συντάξεις με "ρήτρα ανάπτυξης" με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μη κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr