Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΑΕΔ υλοποίησε φέτος τρία μεγάλα προγράμματα από τα οποία ωφελήθηκαν οι άνεργες γυναίκες, ως εξής:
1. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε δήμους, περιφέρειες και Δημόσιο (του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο πρόγραμμα ήταν πολύ υψηλό και αγγίζει το 75%.
2. Voucher κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για 8.800 αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ (του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) στο οποίο οι νέες γυναίκες πτυχιούχοι είχαν ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και μετά το πέρας του οποίου, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων εξακολουθούν να απασχολούνται. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο πρόγραμμα ήταν 69%.
Δεδομένου ότι οι γυναίκες σήμερα αποτελούν το 52% του συνόλου των ανέργων, το πολύ υψηλό γυναικείο ποσοστό συμμετοχής στα δύο παραπάνω προγράμματα συνέβαλε στη μείωση του χάσματος φύλου ως προς την ανεργία.
3. Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της απασχόλησης για τη διατήρηση 25.000 θέσεων μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχόλησης (του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού). Το εν λόγω πρόγραμμα συνέβαλε στο κλείσιμο του χάσματος φύλου στην μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το μερίδιο των γυναικών στις θέσεις μισθωτής εργασίας του προγράμματος ανέρχεται στο 51% και είναι υψηλότερο από τη γενική αναλογία των γυναικών (43%) στο σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, το ποσοστό των γυναικών στο σύνολο των επιχορηγούμενων νέων ελεύθερων επαγγελματιών ανήλθε στο 44%, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το μερίδιο των γυναικών (32,5%) στο σύνολο των αυτοαπασχολούμενων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθ. Μαρία Καραμεσίνη σχολίασε τα εξής: «Οι ανισότητες φύλου στην ελληνική αγορά εργασίας παραμένουν τεράστιες και από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι φορείς υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης οφείλουν να συμβάλλουν συστηματικά στη μείωσή τους. Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την δραματική άνοδο της ανεργίας από το 2008, ως συνέπεια της βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης, οι γυναίκες δεν αποθαρρύνθηκαν, αλλά αύξησαν αισθητά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Αυτό αποδεικνύει ότι, οι γυναίκες αποτελούν δυναμικό παράγοντα αντίστασης στην κρίση και σταθερά διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr