Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.
Αναλυτικότερα, με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης να διαμορφώνεται στο +8%, σε συνέχεια της εποχικής του προσαρμογής, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών στην Ελλάδα είναι οι πλέον αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σημειώνοντας για περισσότερο από δύο χρόνια συνεχή βελτίωση.
Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε τέσσερις τομείς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ τομείς σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι 15% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, 12% προβλέπουν μείωση και 66% δεν προβλέπουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 και βελτιωμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +13%.
Στον τομέα μεταφορές & επικοινωνίες αναφέρονται συγκρατημένα αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +10%, ενώ οι προοπτικές στον τομέα της γεωργίας ανέρχονται στο +9%. Στον τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική) είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για όσους αναζητούν εργασία, με προοπτικές της τάξης του +7%. Παράλληλα, στον τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο & ύδρευση προβλέπεται μικρή μείωση του αριθμού απασχολουμένων, με προοπτικές της τάξης του -2%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα μεταφορές & επικοινωνίες και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των κατασκευών.
Ωστόσο, οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς. Οι εργοδότες στον τομέα μεταποίηση αναφέρουν σημαντική μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές είναι αποδυναμωμένες κατά 4 και 3 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο & ύδρευση και γεωργία αντίστοιχα.
Οι εργοδότες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Σημαντική βελτίωση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται από τους εργοδότες στον τομέα της γεωργίας, ενώ οι προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς των μεταφορών & επικοινωνιών και του εμπορίου (χονδρική & λιανική).
Παράλληλα, οι προοπτικές στον τομέα της μεταποίησης ενισχύονται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση επτά ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα των κατασκευών. Οι προοπτικές για τον τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο & ύδρευση παραμένουν αμετάβλητες.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Οι εργοδότες τόσο στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος. Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής καταγράφονται συγκρατημένα αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +8% ενώ, οι προοπτικές ανέρχονται στο +5% στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής δεν αναφέρουν αλλαγές στις προθέσεις προσλήψεων, αλλά οι προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων είναι ενισχυμένες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργοδότες αναφέρουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr