Το κόστος, σύμφωνα με το Έθνος, παραμένει υψηλό παρά τις εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί και οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν έως και το 50%.
Με την εξαγορά της θητείας, οι ασφαλισμένοι μπορούν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα ακόμα και για τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012 και να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Προσοχή, καθώς για την πλειονότητα των Ταμείων απαιτείται η συμπλήρωση 3.600 ημερών ασφάλισης πριν από την εξαγορά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και η συμπλήρωση του 58ου έτους.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η θητεία μπορεί να συνυπολογιστεί στον συνολικό αριθμό των πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται (μεταξύ των οποίων είναι οι σπουδές, τα τέκνα κ.ά.).
Όσον αφορά στο κόστος, υπάρχουν διακυμάνσεις μεταξύ των Ταμείων και ενδεικτικά αναφέρεται πως:
Στο Δημόσιο είναι περίπου 90 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
Στο ΙΚΑ είναι από 166 έως 475 ευρώ για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται (ανάλογα με τις αποδοχές).
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δίνεται έκπτωση 10% στο Δημόσιο και 15% στα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν ζεστό χρήμα δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, χωρίς ωστόσο έκπτωση (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που εξαγοράζονται). Οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων (αλλά όχι του Δημοσίου) παρέχει διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει:
Έκπτωση 30% για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως και φέτος.
Έκπτωση 50% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Σε γενικές γραμμές αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η εξαγορά της θητείας για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος, ενώ περισσότερη σκέψη απαιτείται όταν τα χρόνια αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την προσαύξηση της σύνταξης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άντρες στο Δημόσιο, καθώς συμφέρει η θεμελίωση δικαιώματος τη διετία 2011-2012.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr