Η νέα συμφωνία- που αφορά 130.000 εργαζόμενους και υπογράφεται στο..."παρά πέντε" της λήξης της κλαδικής σύμβασης η οποία έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου- αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι εργαζόμενοι αποφεύγουν τις ατομικές συμβάσεις, ενώ δίνει μια ελπίδα αισιοδοξίας σε ένα υφεσιακό περιβάλλον πολλών ετών με μειώσεις μισθών, απολύσεις και ελαστική απασχόληση.
Ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 761,23 ευρώ ενώ για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποδοχής, μαγείρους κλπ θα διαμορφωθεί στα 830, 18 ευρώ. Η οριακή αύξηση έχει συμβολική σημασία, καθώς η προηγούμενη κλαδική σύμβαση που είχαν υπογράψει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προέβλεπε μειώσεις έως και 15%. Επιπλέον, ο κλάδος του τουρισμού κατέχει τα πρωτεία στην ανασφάλιστη εργασία, στην καθυστέρηση καταβολής μισθών και σε πολλές άλλες αυθαιρεσίες. Το ζητούμενο είναι αν η νέα κλαδική σύμβαση εφαρμοστεί.
Ομοίως, το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων, παραμένει σταθερό για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014. Από την 1-1-2015 αυξάνεται κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνεται ως εξής:
- για τους σερβιτόρους σε 63,13 ευρώ
- για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 55,05 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησή τους μέχρι 8 ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.
Σε ό,τι αφορά στην καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα ισχύουν τα αναφερόμενα στο Προσάρτημα της παρούσας ΚΣΣΕ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εντάσσονται και οι τεχνίτες ζαχαροπλάστες, καθώς και οι βοηθοί τεχνίτες ζαχαροπλάστες που απασχολούνται με τη συγκεκριμένη ειδικότητα εντός των ξενοδοχείων.
Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α΄, προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.
Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:
- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
- Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική σημασία της σύμβασης είναι ξεχωριστή.
"Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων", ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι "σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας".
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό. Όπως τόνισε η υπουργός η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συναρτάται με την μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στέλνει ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, διασφαλίζει δικαιώματα, και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος τονίζει ότι η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει στην πράξη τόσο την απόφαση να παραμείνει "ζωντανός" ο θεσμός της κλαδικής σύμβασης (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας), όσο και τις προοπτικές ανάπτυξης, μετά την κάμψη και τη σταθεροποίηση που τελικώς επιτεύχθηκε (η προηγούμενη σύμβαση είχε προβλέψει μειώσεις μισθών κατά 15%).
Η επόμενη κλαδική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί θα είναι, εκτός απροόπτου, στο εμπόριο καθώς η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παρά την "εκπνοή" του χρόνου διαπραγμάτευσης και της ισχύος της σύμβασης από το... Νοέμβριο, συμφώνησαν (με νέο "υπόσχετικό") να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις στις αρχές του 2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr