"Σε περιόδους κρίσης ακόμα και σε ανοικτές αγορές εργασίας δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας γιαυτό οι εγγυήσεις
ότι θα υπάρχει δουλειά είναι η καλύτερη πολιτική επιλογή, Όχι η εγγύηση εισοδήματος αλλά η εγγύηση για εύρεση εργασίας" τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος και τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου που συνδυάζει τη σχέση την εργασία με την εκπαίδευση.
Παράλληλα χαρακτήρισε ανεπαρκές το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης των νέων, που δημοσιοποιήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο. "Τα 8 δισεκ για εγγυήσεις θέσεων εργασίας είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα δίνουμε για τράπεζες" τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι η επιλογή αυτού του μέτρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα κάλεσε τα κράτη, που αντιμετωπίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους μέρους, να στηρίξουν προγράμματα εκπαίδευσης, να στρέψουν τους νέους στις σπουδές, καθώς αυτό παρατείνει την παραμονή τους εκτός αγοράς εργασίας και λειτουργεί ευεργετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας σε βάθος χρόνου. Μάλιστα σημείωσε ότι οι δαπάνες παιδείας αυτές να μένουν εκτός του εθνικού προυπολογισμόυ κι άρα εκτός δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο κ. Πισαρίδης, παράλληλα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς εργασίας με άρση διοικητικών περιορισμών, προστατευτικών μέτρων αλλά και διαφοροποίησης των κατώτατων μισθων μεταξύ νέων εργαζόμενων και παλαιότερων.
"Η ευελιξία είναι απαραίτητη για τουε νέους ώστε να μπορούν να αποκτούν εμπειρίες όσο γίνεται περισσότερο. Οι περισσότερες επιλογές στην εργασία, η κινητοκότητα προσφέρει περισσότερες εμπειρίες. Ο προστατευσμός δε βοηθά την κινητικότητα. Εάν θες να βοηθήσεις τουε νέους πρέπει να συμβαλλεις στην άρση εμποδίων. Στο πλαίσιο αυτο οι πολιτικές πρέπει να περιλαμβάνουν την διαμόρφωση διαφορετικού μειωμένου μίνιμουμ μισθού για τους νέους, ευκολία στη δημιουργία επιχειρήσεων, άρση εμποδίων στη είσοδο αγοράς εργασίας. Αυτα, βέβαια, δεν αρέσουν στους άλλους εργαζόμενους" τόνισε. Πάντως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι επιλογή της ευλιξίας στην αγορά εργασίας αποδίδει τα μέγιστα σε περιόδους ανάπτυξης κι όχι σε περιόδους ύφεσης και μειωμένης ρευστότητας.
Στις 10 Αυγούστου η απόφαση για το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ, Πισσαρίδης σημείωσε ότι η τρόικα αναμένται τηνε ρχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο για συζητήσεις με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα του τραπεζικού συστήματος. Εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ανέφερε ότι στις 10/8 θα ανκοινωθεί το ύψος του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου, κάτι που το χαρακτήρισε σημαντικό, ώστε να ποκατασταθεί η λειτουργία του πιστωτικού συστήματος στο νησί και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης των περισορισμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr