Για την πρώτη κατοικία, σήμερα, το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το τεκμήριο διαβίωσης είναι τα 200 τ.μ. ενώ για την δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία τα 150 τ.μ. Παρά την εκτεταμένη «συμπίεση» των σημερινών τετραγωνικών ορίων απαλλαγής, στο υπουργείο Οικονομίας υπόσχονται ότι τα νέα τύπου τεκμήρια διαβίωσης, που μετονομάζονται σε «ελάχιστο κόστος χρήσης περιουσιακών στοιχείων» δεν θα είναι επώδυνα.
Τούτο υποστηρίζεται από τις προτάσεις που αναμένεται να κάνει δεκτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί στην πράξη ο «μηχανισμός» των τεκμηρίων, στοχεύοντας αποκλειστικά σε όσους έχουν ένα πλούσιο οικονομικό «προφίλ» που όμως δεν το αποδεικνύουν στην Εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας κάνουν λόγο για διασύνδεση του ελάχιστου κόστους συντήρησης ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών του φορολογούμενου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα όρια της απαλλαγής.
Δηλαδή κατά τον υπολογισμό του κόστους συντήρησης η Εφορία θα μετράει τα τετραγωνικά της κατοικίας του φορολογούμενου που υπερβαίνουν το απαλλασσόμενο όριο και θα τα πολλαπλασιάζει με μία τιμή.
Το ποσό αυτής της τιμής προτείνεται να φθάνει στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά μήνα. Στην περίπτωση της κύριας κατοικίας θα υπολογίζεται τεκμαρτά για δώδεκα μήνες και της εξοχικής για τρεις μήνες. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που διαμένει σε πρώτη κατοικία, η επιφάνεια της οποίας είναι 250 τ.μ., το ελάχιστο κόστος συντήρησης θα υπολογιστεί ως εξής: Η Εφορία θα αφαιρέσει πρώτα τα απαλλασσόμενα τετραγωνικά όρια ( 250 τμ. - 150 τ.μ.) και το καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή τα 100 τ.μ. θα τα πολλαπλασιάσει με το 1 ευρώ και τους 12 μήνες.
Έτσι, η βασική κατοικία των 250 τετραγωνικών μέτρων του υπόχρεου θα έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης 1.200 ευρώ.
Εάν ο ίδιος φορολογούμενος έχει και μία εξοχική κατοικία 180 τετραγωνικών μέτρων τότε το τεκμήριο του συγκεκριμένου ακινήτου βάσει της προηγούμενης διαδικασίας ( 180 τ.μ. - 150 τ.μ.= 30 τ.μ. Χ 1 ευρώ Χ 3 μήνες) περιορίζεται σε μερικές δεκάδες ευρώ, και δη μόλις 90! Συμπερασματικά, το ελάχιστο κόστος συντήρησης για τον προηγούμενο Έλληνα φορολογούμενο ανέρχεται και για τα δύο ακίνητα που κατέχει στα 1.290 ευρώ.
Υπάρχει, όμως, και δεύτερη εισήγηση για τεκμαρτό 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τόσο για την κύρια όσο και για την εξοχική κατοικία, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι μήνες ιδιοκατοίκησης. Αν ισχύσει η δεύτερη πρόταση τότε για τα ακίνητα του παραδείγματος ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με τεκμήριο 1.300 ευρώ, το οποίο όμως δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την πρώτη εισήγηση.
"Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο απλό σύστημα» επισημαίνουν στο «R» ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου που δεν θίγει τις εισοδηματικές τάξεις και ιδιαίτερα τους μισθωτούς που σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ο βίος που διάγουν ταυτίζεται με τα δηλούμενα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία.
Βέβαια τα ίδια στελέχη, εκφράζουν ταυτόχρονα και τον προβληματισμό τους για το αν ο νέος μηχανισμός σύλληψης των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν είναι ικανός να δώσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα λόγω της «χαλαρότητας» που τον διακρίνει.
Δηλαδή αν η «οικουμενική αποκήρυξη» που προηγήθηκε και το «ξήλωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης σε σχέση με τα αρχικά σχέδια που ακολούθησε και συνεχίζεται ως τώρα (σ.σ. με το στίγμα της ηπιότερης εφαρμογής να δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) λειτουργήσει ενάντια στην λογική για την οποία φτιάχνονται τα τεκμήρια διαβίωσης;
Τούτο τεκμαίρεται και από τα χαμηλά ποσά ελάχιστου κόστους συντήρησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το δεύτερο ή τρίτο αυτοκίνητο στην οικογένεια, αφού το πρώτο έως 2.000 κ.ε. εξαιρείται του τεκμηρίου.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το τεκμήριο διαβίωσης για ένα αυτοκίνητο 1.400 - 1.600 κ.ε. (9 - 10 φορολογήσιμοι ίπποι) δεν θα ξεπερνά τα 2.600 ευρώ ενώ για ένα αυτοκίνητο με «μοτέρ» 2.500 κ.ε. (17 φορολογήσιμοι) το τεκμήριο θα είναι 6.200 ευρώ.
Σε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr