Η διεθνής κρίση πλέον αρχίζει να χτυπά σοβαρά την πόρτα των τραπεζών ακόμη και αυτών που είναι υγιείς καθώς το κόστος δανεισμού αποτελεί πλέον βραδυφλεγή βόμβα στο σύστημα. Το euribor έχει αναρριχηθεί στο 5,14% και η τάση που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να διασώσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Αν τα μέτρα περάσουν η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανακουφισθεί αν δεν περάσουν τα δεινά που θα έρθουν για τις αγορές θα είναι πολύ επώδυνα. Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες ήδη βρίσκονται υπό ασφυκτικό κλοιό με επίκεντρο την ρευστότητα.
Παγκοσμίως και στην Ελλάδα η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών βρίσκεται στο ναδίρ καμιά τράπεζα δεν εμπιστεύεται την άλλη και πλέον αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στον διατραπεζικό δανεισμό. Η αύξηση των επιτοκίων πλέον καθίσταται μονόδρομος και ήδη η Eurobank ανέβασετα επιτόκιαέως 0,30% σε ορισμένες κατηγορίες στεγαστικών δανείων. Το βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού της σε δυσθεώρητα ύψη και αγγίζει πλέον το 6,10%.
Πρακτικά η Eurobank για να αντλήσει ρευστότητα πληρώνει 6,10% κατά μέσο όρο και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένη να αυξήσει τα επιτόκια της σε ορισμένες κατηγορίες καιγια νέα δάνεια που θα χορηγήσει. Στα κυμαινόμενα αύξηση τα επιτόκια κατά 0,25% το spreads ενώ στα προνομιακά σταθερά από 15 έως 30 πόντους. Σε αυξήσεις έως και1% με 2% στα spreads στα νέα επιχειρηματικά δάνεια προχώρησε και η Πειραιώς ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν τα spreads να αυξηθούν έως καιτο 3%
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και αν η κατάσταση στην διατραπεζική δεν εξομαλυνθεί άμεσα θα υποχρεώσει όλες τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια τους στα δάνεια και ειδικά στα στεγαστικά ώστε να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.
Μια αύξηση των επιτοκίων όμως αποτελεί δίκοπο μαχαίρι καθώς μπορεί να βελτιώνεται η κερδοφορία λόγω margin αλλά θα επιβραδυνθούν τα δάνεια. Πλέον η τύχη των τραπεζών έχει εναποτεθεί στην πορεία της διατραπεζικής. Αν εξομαλυνθεί η κατάσταση θα υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα αντιθέτως αν επιδεινωθεί δεν αποκλείεται το euribor να εκτιναχθεί πάνω από το 5,5% ή και υψηλότερα.
Και ενώ στην διατραπεζική αγορά οι συνθήκες είναι πλέον πολύ δυσχερής ένα νέο πρόβλημα έχει ανακύψει στις τράπεζες το οποίο αν η κρίση συνεχισθεί επιμακρόν ίσως να αποτελέσει το νέο μεγάλο πρόβλημα του συστήματος. Οι τραπεζίτες ανησυχούν για ορισμένα δάνεια που έχουν χορηγήσει κυρίως επιχειρηματικά καιγια τον λόγω αυτό ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Καλούν επιχειρηματίες και ζητούν αναπροσαρμογή των όρων δανεισμού με περισσότερες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επίσης ζητούν ακόμη και από φυσικά πρόσωπα π.χ. που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο περισσότερες εξασφαλίσεις.
Γενικά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα περίπου το 10% των νέων δανείων που έχουν χορηγηθεί να επαναξιολογούνται. Επίσης σε όλα τα νέα δάνεια οι όροι σε σχέση με ότι ίσχυε ένα χρόνο πριν έχουν καταστεί πιο δυσχερής για τους υποψηφίους δανειολήπτες.
Ο κίνδυνος της έξαρσης των επισφαλειών στα δάνεια αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για τους τραπεζίτες και η ΤτΕ έχει αυστηρά προειδοποιήσει ότι το 2009 το φαινόμενο των επισφαλειών μπορεί να διογκωθεί. Έτσι λοιπόν οι τραπεζίτες είτε μειώνουν τα δάνεια που χορηγούν , έχουν αυξηθεί οιαπορρίψεις δανείων κατά 40% σε σχέση με το παρελθόν είτε ζητούν επιπρόσθετες εξασφαλίσεις.
Υπάρχουν τράπεζες στην Ελλάδα κυρίως οι μικρές αλλά καιμεγάλες που έχουν συνειδητά ανακόψει την πιστωτική τους επέκταση. Το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα κέρδη των τραπεζών αν καταγραφεί έξαρση των επισφαλειών.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr