Τα πλεονεκτήματα που έχει ένας μαθητής όταν φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο είναι λίγο-πολύ γνωστά: «Ολοκληρωμένα» μαθήματα, χωρίς απεργίες και καταλήψεις, σωστή εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο με ιδιωτικά πούλμαν, και συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, όταν και η φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο ήταν κάτι εξεζητημένο, η δαπάνη της φοίτησης απασχολούσε μικρό μέρος του πληθυσμού. Στα σημερινά «δύσκολα» χρόνια της εκπαίδευσης ένας στους δέκα μαθητές της Αττικής θα προτιμήσει τη νέα σχολική χρονιά ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, κι έτσι τα έξοδα της φοίτησης έγιναν θέμα κοινωνικού διαλόγου και παράπονο πολλών γονέων. Διότι μαζί με τα δίδακτρα πρέπει πάντα να συνυπολογιστεί ένα 10% με 20% επιπλέον για διάφορα extra έξοδα που θα προκύψουν μέσα στη χρονιά (εκδρομές στο εξωτερικό, επισκέψεις σε μουσεία και θέατρα, μία αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα κ.α.)
Φέτος, βάσει των πινάκων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί σημαντικά για όσα νοικοκυριά πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σχολές. Ειδικά για τα σχολεία της Αττικής οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων για τις πρώτες τάξεις νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου -όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα- φτάνουν το 55%, ενώ για την περιφέρεια οι αυξήσεις φτάνουν το 23%.
Στα δημοτικά της Αττικής υπάρχουν αυξήσεις έως 45% και της περιφέρειας έως 35%, ενώ στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου οι αυξήσεις για τα σχολεία της Αττικής φθάνουν έως 25% και στην περιφέρεια έως 28%.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους νέους τιμοκατάλογους που έχουν υποβάλει από την άνοιξη στο υπουργείο Ανάπτυξης, τομέας Εμπορίου, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα ετήσια δίδακτρα για τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα διαμορφώνονται από 1.200 ευρώ έως περίπου 7.200 ευρώ.
Για την Α Δημοτικού από 1.250 ευρώ έως 10.720 ευρώ, ενώ για την Α Γυμνασίου και Λυκείου από 2.700 ευρώ έως 10.120 ευρώ. Ωστόσο κατά μέσο όρο οι αυξήσεις σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τις πρώτες τάξεις των ιδιωτικών σχολείων τη φετινή χρονιά θα κυμανθούν από 5% έως 16%.
Στις παραπάνω αυξήσεις, πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον τα έξοδα μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 161%. Για παράδειγμα, σε νηπιαγωγείο της Αττικής το κόστος των μεταφορικών, από 220 ευρώ που ήταν πέρυσι, για τη νέα σχολική χρονιά έχει αυξηθεί στα 575 ευρώ, (αύξηση 161%), ενώ σε άλλα σχολεία που μέχρι πέρυσι οι γονείς δεν πλήρωναν κόμιστρα, φέτος θα κληθούν να καταβάλουν ποσά από 200 έως και 1.000 ευρώ.
Αν θέλουμε να δούμε ένα παράδειγμα συνολικού κόστους, σε νηπιαγωγείο της Αττικής που πέρυσι τα δίδακτρα ήταν 2.000 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά, φέτος το κόστος φτάνει τα 3.100 ευρώ, δηλαδή σημειώνεται αύξηση 55%. Σε δημοτικό σχολείο της Αττικής που πέρυσι τα «πρωτάκια» πλήρωναν 6.500 ευρώ, για τη νέα σχολική χρονιά οι γονείς θα πληρώσουν 7.150 ευρώ (μαζί με τα μεταφορικά), δηλαδή κατά 10% ακριβότερα, ενώ σε άλλο σχολείο η Α΄ Γυμνασίου χωρίς το κόστος των μεταφορικών, από 7.520 ευρώ που ήταν τα δίδακτρα πέρυσι, φέτος το κόστος διαμορφώνεται στα 8.262 ευρώ (αύξηση 9,87%). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη νέα σχολική χρονιά, 3 στα 10 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προχώρησαν σε αυξήσεις πάνω από 10%.
Το πρόβλημα των νοικοκυριών μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της περυσινής απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εγγραφή σε νηπιαγωγεία των νηπίων άνω των 5 ετών. Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της έδειξε ότι πολλές ήταν οι οικογένειες που στράφηκαν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία λόγω των μεγάλων ελλείψεων θέσεων σε δημόσια. Όμως αντιμέτωπες με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν και οικογένειες των οποίων τα παιδιά πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει εισοδηματικά κριτήρια για τη φιλοξενία των βρεφών και των νηπίων στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, αναγκάζοντας χιλιάδες οικογένειες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έτ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr