Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται με έναν συντελεστή που φτάνει το 20% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή κτήσης». Με δεδομένο ότι στα πωλητήρια συμβόλαια αναγράφονται οι αντικειμενικές αξίες, σήμερα, η διαφορά «τιμή πώλησης μείον τιμή κτήσης» βγάζει μηδενικό αποτέλεσμα.
Έτσι στην πράξη ο φόρος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αντίθετα, με το που θα προχωρήσει το σχέδιο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών ( σ.σ. τελευταίες πληροφορίες προσδιορίζουν χρονικά την αναπροσαρμογή στην εκπνοή του φετινού έτους ώστε να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2009) ο φόρος υπερτιμήματος θα τεθεί σε λειτουργία, επιβαρύνοντας όσους θελήσουν να πουλήσουν ακίνητα τα οποία απέκτησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.
Να σημειωθεί ότι ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος υπολογίζεται με βάση του παρακάτω συντελεστές:
* 20% αν η μεταβίβαση γίνει σε χρονικό διάστημα έως και 5 ετών από την κτήση του ακινήτου.
*10% αν η μεταβίβαση γίνει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 έως και 15 ετών από την κτήση του ακινήτου,
* 5% αν η μεταβίβαση γίνει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 έως και 25 ετών από την κτήση του ακινήτου.
Αν η μεταβίβαση γίνει μετά την πάροδο είκοσι πέντε ετών από την κτήση του ακινήτου ή του εμπράγματου επ αυτού δικαιώματος, δεν επιβάλλεται φόρος υπερτιμήματος.
Προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των ετών που διέρρευσε μεταξύ κτήσης και πώλησης, ώστε να εφαρμοστεί ο ανάλογος συντελεστής, λαμβάνεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της ακριβούς ημερομηνίας κατάρτισης της δικαιοπραξίας κτήσης του ακινήτου και της ακριβούς ημερομηνίας υπογραφής του συμβολαίου πώλησής του.
Επισημαίνεται ότι ο πρόσθετος φόρος σε ποσοστό 3% επί του οφειλόμενου φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος εισπράττεται υπέρ δήμων και κοινοτήτων δεν επιβάλλεται στην περίπτωση του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr