Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που ασκεί τέτοια πολιτική στην Ευρώπη. Στην Γερμανία για παράδειγμα, ο φόρος για ένα παντρεμένο ζευγάρι, μειώνεται τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με ένα ζευγάρι το οποίο επιλέγει να μην δεθεί με τα δεσμά του γάμου. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Ένας εργένης δηλώνει στην Γερμανία, εισόδημα 40.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα που ισχύει σήμερα, θα πληρώσει φόρο 9.730 ευρώ ή περίπου το 24,33% του ετήσιου εισοδήματός του. Αν παντρευτεί, ο φόρος θα πέσει αυτομάτως στο 15% ή στις 6.013,5 ευρώ.
Ακόμη και το αφορολόγητο διαφοροποιείται καθώς για το 2008 διαμορφώνεται στις 7.664 ευρώ για τον εργένη και στις 15.329 ευρώ για τον παντρεμένο. Στην Ελλάδα, η εφορία δεν ρωτάει αν είσαι παντρεμένος. Αν απλώς συζείς με τη γυναίκα (ή τον άντρα) της επιλογής σου, έχεις ακριβώς την ίδια φορολογική μεταχείριση. Η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που ασκεί ευνοϊκή φορολογική πολιτική για τους παντρεμένους. Στην Ιρλανδία, ο φορολογούμενος μετά τον γάμο του έχει επιλογή: του προσφέρεται ένα αυξημένο αφορολόγητο όριο και ουσιαστικά αποφασίζει αν θα το διοχετεύσει στον ένα σύζυγο ή αν θα το μεταφέρει στον άλλο.
Η φορολογική κλίμακα δεν είναι το μοναδικό άδικο κομμάτι της νομοθεσίας για τους παντρεμένους. Έστω ότι το ζευγάρι συμβιώνει χωρίς σε ένα νοικιασμένο σπίτι χωρίς να έχει γίνει γάμος. Υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις και ο καθένας από τους δύο γλιτώνει το 20% του ισχύοντος αφορολόγητου ορίου που προβλέπει η φορολογική κλίμακα (σήμερα 12.000 ευρώ) λόγω της πληρωμής ενοικίου. Αρα η έκπτωση φόρου είναι 240 ευρώ για κάθε μέλος. Από τη στιγμή που θα γίνει ο γάμος και θα κατατεθεί κοινή φορολογική δήλωση (κάτι που είναι υποχρεωτικό), η έκπτωση φόρου του ζεύγους από τα 480 ευρώ θα περιοριστεί αυτομάτως στα 240 ευρώ.
Αδιάφορη για τον γάμο είναι και η νομοθεσία περί φορολόγησης των ακινήτων. Διάκριση, υπήρχε μέχρι και πέρυσι οπότε και ίσχυε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτός, προέβλεπε διπλάσιο αφορολόγητο για τον παντρεμένο απ’ότι για τον εργένη. Ο ΦΜΑΠ, αντικαταστάθηκε από τον φόρο κατοχής. Σε αυτόν, δεν γίνεται καμία διάκριση καθώς όλοι πληρώνουν με βάση έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή (0,1% επί της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας τους).
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr