Ο ίδιος καφές στον Πύργο του Αιφέλ (Γαλλία) κοστίζει μεταξύ 2,50- 2,80 ευρώ, όπως και στο Μπιλμπάο (Ισπανία) και στο Βερολίνο (Γερμανία), ενώ από 1,80 μέχρι και 2,20 ευρώ κοστίζει στην Ιταλία.
Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις των 20.000 café στην Ελλάδα ξεπερνούν σήμερα τα 750 εκατ. ευρώ, όταν σε τιμές χονδρικής το κόστος αγοράς των καφέδων δεν ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η χονδρική τιμή πώλησης του espresso φθάνει τα 25,50 ευρώ το κιλό, στο φίλτρου τα 9,4 ευρώ το κιλό, στον ελληνικό τα 8,80 ευρώ το κιλό και στο στιγμιαίο τα 20 ευρώ το κιλό.
Ανεξάρτητα από το που τον απολαμβάνουν, ο καφές έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές ρόφημα για τους Έλληνες, καθώς καταναλώνουν το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής του φημισμένου προϊόντος καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Μολονότι, το 71% της εγχώριας κατανάλωσης καφέ συνεχίζει να πραγματοποιείται κατ' οίκον, τελευταία στοιχεία δίνουν αυξητική τάση στην ζήτηση καφέ εκτός σπιτιού. Τάση που ευθύνεται για τη δημιουργία 500 -και πλέον- νέων café κάθε χρόνο.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, δέλεαρ για την εμφάνιση νέων επιχειρηματιών στον χώρο δεν είναι η αυξανόμενη κατανάλωση καφέ, αλλά τα κέρδη που αφήνουν οι...κόκκοι του καφέ.
Όλοι οι τύποι καφέδων δίνουν κατά μέσο όρο 140 καφέδες, ενώ κάθε φλιτζάνι καφέ περιέχει 6-8 γρ. προϊόντος. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το κόστος για ένα φλιτζάνι καφέ είτε αυτός είναι espresso είτε ελληνικός δεν ξεπερνά τα 17 λεπτά.
Αντίθετη, όμως, είναι η άποψη επιχειρηματιών που λειτουργούν καφετερίες ως προς τα κέρδη που τελικά αποκομίζουν από την πώληση καφέ. Σύμφωνα με αυτούς, η τιμή της πρώτης ύλης αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 25%, ενώ τα περισσότερα κέρδη εξανεμίζονται λόγω του υψηλού κόστους μίσθωσης του καταστήματος, της αγοράς των παγίων, των λειτουργικών εξόδων και της φορολόγησης από τους Δήμους. αποψη που έχει βάση σύμφωνα με παράγοντες από εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, αλλά μόνο για τα καταστήματα που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας και σε παραδοσιακά ακριβούς εμπορικούς δρόμους όπως η Ερμού και το Κολωνάκι. Σε αυτές τις περιοχές για την λειτουργία μίας καφετερίας εκτάσεως 70 τ. μ. το κόστος μίσθωσης μπορεί και να ξεπερνά τα 200 ευρώ το τετραγωνικό. Αντίστοιχα σε μία περιοχή όπως η Νίκαια το κόστος μίσθωσης ανά τ.μ. κυμαίνεται από 30-50 ευρώ το τετραγωνικό.
Δ. Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr