Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική αγορά real estate, η αύξηση των ενοικίων φαίνεται να εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα ειδικά των κατασκευαστών που έχουν αδιάθετα διαμερίσματα προς πώληση. Ο λόγος προφανής: Όσα «τριάρια» και «τεσσάρια» δεν μπορούν να πουληθούν ενοικιάζονται. Με αυτό τον τρόπο ο κατασκευαστής μπορεί να καλύψει το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται και το οποίο προκύπτει:
1. Από το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που ενδεχομένως να έχει πάρει ο κατασκευαστής προκειμένου να «σηκώσει» μια πολυκατοικία. Ειδικά για τους μικρομεσαίους του χώρου, το χρήμα μπορεί να κοστίζει πλέον ακόμη και 10% μετά την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων.
2. Από το κόστος συντήρησης των ακινήτων (σ.σ ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας, κόστος αποκατάστασης φθορών κλπ)
Τα σχέδια των ιδιοκτητών για νέο γύρο ανατιμήσεων, ευνοεί και το πληθωριστικό κλίμα που πλήττει γενικότερα την ελληνική αγορά. Με τον γενικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 5%, αρκετοί ιδιοκτήτες μπορούν να επιτύχουν αυξήσεις της τάξεως του 6% ή και 7% σε σχέση με πέρυσι. Φυσικά, αυτό ισχύει για τα καινούργια συμβόλαια καθώς ιδιωτικά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται σε ισχύ, ακολουθούν τον πληθωρισμό. (σ.σ σε συμβόλαια κατοικιών, οι ετήσιες αυξήσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2/3 του ετήσιου πληθωρισμού).
Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα ενοίκια διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές αγοράς των ενοικίων. Αν υποτεθεί ότι η απόδοση ενός ακινήτου, υπολογίζεται με τον λόγο «ετήσιο ενοίκιο προς συνολικό κόστος απόκτησης του ακινήτου» τότε αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 2-3%. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι ένα διαμέρισμα σε επιφάνεια, τόσο μικρότερη είναι η απόδοση που προσφέρει στον ιδιοκτήτη του. Η χαμηλή απόδοση (αρκεί να σημειωθεί ότι υπάρχουν τράπεζες που προσφέρουν επιτόκιο 5,5-6% για προθεσμιακές καταθέσεις) οφείλεται σε πολλούς λόγους:
1. Στην κατακόρυφη άνοδο που παρατηρήθηκε στις τιμές των ακινήτων.
2. Στην υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια (έως 40% φόρος εισοδήματος, 1,5% συμπληρωματικός φόρος, 0,1% ΕΤΑΚ κλπ)
3. Στο κόστος που προκύπτει από τις φυσιολογικές φθορές του ακινήτου
4. Στο αυξημένο ρίσκο που έχει η επένδυση (λόγω πιθανής απώλειας ενοικίων).
Για να έρθουν οι αποδόσεις των ακινήτων σε φυσιολογικά επίπεδα (δηλαδή ποιο κοντά στο επιτόκιο που προσφέρει ο προθεσμιακός λογαριασμός ή το ομόλογο) δύο πράγματα πρέπει να συμβούν. Να ανέβουν τα ενοίκια ή να υποχωρήσουν οι τιμές των ακινήτων. Είναι προφανές ότι οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες, θα δώσουν μάχη για να επικρατήσει το πρώτο ενδεχόμενο. Μένει να φανεί αν η αγορά θα ανταποκριθεί...
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr