Μια λύση είναι η εγκατάσταση μίνι ψεκαστικών νερού στις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, που θα λειτουργούν τουλάχιστον τις ώρες αιχμής. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η απόδοση του κλιματιστικού και έτσι θα μειωθεί και η κατανάλωση ρεύματος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συλλογή του νερού από τα ίδια τα κλιματιστικά και με τη βοήθεια ειδικού. Σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει εγκατάσταση με χρήση νερού της ΕΥΔΑΠ- πάλι με τη συνδρομή ειδικού- για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση νερού. Μία τέτοια εγκατάσταση κοστίζει περίπου 150-200 ευρώ.
Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 38-40 Κελσίου, με το νερό που θα πέφτει στη μονάδα, ο αέρας που θα απορροφάει το κλιματιστικό θα ψύχεται (εξατμιστική ψύξη). Συνεπώς το μηχάνημα θα «αντιλαμβάνεται» τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χαμηλότερη, γύρω στους 25 Κελσίου. Αντίθετα, χωρίς τον ψεκασμό θα χρειαζόταν να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να κατεβάσει τη θερμοκρασία. Γρήγορη αλλά και οικονομική λύση θεωρείται από τους ειδικούς η καλή μόνωση της ταράτσας. Με κόστος μόλις 2,35 ευρώ ανά τ.μ., οι ένοικοι του τελευταίου ορόφου θα έχουν περισσότερη δροσιά και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50% για τις ανάγκες κλιματισμού. Ανεμιστήρας οροφής.
Ένα καλό «όπλο» κατά της ζέστης μπορεί να αποτελέσει και ο ανεμιστήρας οροφής, που προσφέρει δροσιά όταν η θερμοκρασία είναι μέχρι 29 Κελσίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστος σε περίοδο καύσωνα. Ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χώρος είναι κλιματιζόμενος, με τη χρήση ανεμιστήρα οροφής η κατανάλωση ενέργειας για τον δροσισμό μειώνεται κατά 28%-40%, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που βρίσκεται το κτίριο.
’λλη λύση που προτείνεο το νέο ΙΝΚΑ είναι η τοποθέτηση τζαμιών χαμηλής εκπεμψιμότητας. Πρόκειται για τζάμια που δεν επιτρέπουν να περάσει στο εσωτερικό η θερμότητα και κοστίζουν 150-180 ευρώ το μέτρο.
Δροσιά προσφέρουν και τα συστήματα κλιματισμού που εκμεταλλεύονται τη γεωθερμική ενέργεια (γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού). Για να λειτουργήσει, χρειάζεται να κατασκευαστεί μίνι γεώτρηση κάτω από το κτίριο και να τοποθετηθεί μια αντλία θερμότητας σε έναν υπόγειο χώρο. Σε περίπτωση κατά την οποία βρεθεί νερό, αυτό χρησιμοποιείται για την ψύξη. Αν όχι, τότε κατασκευάζεται ένα σύστημα κάθετων σωληνώσεων με νερό. Και στις δύο περιπτώσεις, το νερό στο υπέδαφος βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία (περίπου 18-20 Κελσίου). Στη συνέχεια οδηγείται σε μια αντλία θερμότητας, η οποία χρησιμοποιείται για να μειώσει τη θερμοκρασία και ακολούθως η ψύξη οδηγείται στο εσωτερικό του σπιτιού σε σώματα με ανεμιστήρες.
Η ενέργεια που εξοικονομείται υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 30%-38%. Το κόστος για την εγκατάσταση είναι περίπου 8.000-9.000 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr