Και πράγματι με μια πιο προσεγμένη ματιά στα πακέτα διακοπών που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά γραφεία, μπορούμε να δούμε πολύ αξιόλογες προσφορές, που περιλαμβάνουν εισιτήρια, ξενοδοχεία και ξεναγήσεις, τα οποία εάν κάποιος τα προτιμούσε μεμονωμένα, θα του κόστιζε επιπλέον, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα διπλάσια. Ίσως, λοιπόν, πρέπει να αναθεωρήσουμε και να δούμε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ως «ταξιδιωτικούς σύμβουλους», όπως άλλωστε προωθείται τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση του ελληνικού συνδέσμου ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ).
Με μια πιο αναλυτική ματιά, ο προορισμός, για το κόστος των καταλυμάτων, σαφώς παίζει σημαντικό ρόλο, αφού, παρόλο που μπορούμε να περάσουμε οχτώ ημέρες σε κάποιο ελληνικό ξενοδοχείο με 200 ευρώ, η τιμή αυτή μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί ανάλογα με την τουριστικότητα του προορισμού μας. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται το εύρος κόστους παραμονής οχτώ ημερών σε ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων σε κάθε περιοχή της Ελλάδας:
Πελοπόννησος: 360-450 ευρώ
Δωδεκάνησα: 260-300 ευρώ
Εύβοια: 300-350 ευρώ
Επτάνησα: 230-470 ευρώ
Κρήτη: 450-500 ευρώ
Κυκλάδες: 300-500 ευρώ
Χαλκιδική: 470-580 ευρώ
Αντίστοιχα σε προορισμούς της Ασίας και Ευρώπης, η διαμονή οχτώ ημερών σε ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων θα κοστίσει:
Ρώμη: 450-520 ευρώ
Παρίσι: 500-580 ευρώ
Λονδίνο: 650-730 ευρώ
Πράγα: 600-680 ευρώ
Μαδρίτη: 680-750 ευρώ
Κωνσταντινούπολη: 550-620 ευρώ
Μπαλί: 600-650 ευρώ
Μπανγκόκ:750-800 ευρώ
«Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ένας από τους φθηνούς προορισμούς», δηλώνει ο κ. Ευαγγέλου, πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι με 50-100 ευρώ παραπάνω μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Και πράγματι, την τελευταία πενταετία, αν εξαιρέσουμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Έλληνες και οι ξένοι προτιμούν λιγότερο την Ελλάδα για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ειδικά για τους Έλληνες, έχει παρατηρηθεί μια διαφοροποίηση των τάσεων, αφού προτιμούν με τα ίδια χρήματα ή και λίγο παραπάνω να γνωρίσουν ευρωπαϊκούς ή «εξωτικούς» προορισμούς.
Δε λείπουν κι από την γκάμα επιλογών και οι κρουαζιέρες με συνδυασμούς προορισμών, στις οποίες αυτές του Αιγαίου ή του Ιονίου αποτελούν πάρα πολύ καλή λύση, γιατί εκτός από τη διαμονή και το φαγητό, διαθέτουν μεγάλη γκάμα ξεναγήσεων και επιλογών διασκέδασης. Μια απλή κρουαζιέρα στο Αιγαίο ξεκινά από 150 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη Μεσόγειο ξεκινά από 995 ευρώ.
Δεν είναι μόνο, όμως, ότι έχει κλονιστεί η αξιοπιστία των ελληνικών τουριστικών προορισμών, που αποτρέπουν τους Έλληνες να θέσουν σε προτεραιότητα τους εγχώριους προορισμούς, αναφέρουν πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες. Πέρα, δηλαδή, από την ακριβή διασκέδαση, το φαγητό και διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα, ανασταλτικοί παράγοντες είναι και τα ακτοπλοϊκά εισητήρια και οι τιμές «high season» στα ξενοδοχεία τα οποία θεωρούνται υπερβολικά υπερτιμημένα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπου με λίγη προσπάθεια μπορούν να βρούν εξαιρετικές προσφορές σε πακέτα ταξιδίων για το εξωτερικό, ή να έχουν οπτική επαφή, μέσω φωτογραφιών, με τα καταλύματα που επιλέγουν, σε αντίθεση με την ελληνική τουριστική βιομηχανία που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο διαδικτυακής ανάπτυξης.
Μικρή γεύση για το αγκάθι των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους εγχώριους προορισμούς, μας δίνει ο πίνακας, ο οποίος δείχνει ότι αν θέλει κάποιος να μην ταλαιπωρηθεί επί ώρες στο Αιγαίο ή να έχει καμπίνα και αυτοκίνητο, θα πρέπει να βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για παράδειγμα, αν κάποιος αποφασίσει να πάει στην Πάρο με το συμβατικό καράβι, θα του κοστίσει περίπου 25 ευρώ, χωρίς καμπίνα ή αυτοκίνητο. Αν θέλει όμως να μεταβεί πιο γρήγορα, θα πρέπει να πληρώσει 55 ευρώ το High speed.
Αντίθετα, στην επιλογή των διακοπών για τους Έλληνε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr