Αύξηση του αριθμού των χαμηλοσυνταξιούχων που θα λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί στην αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας τα κλιμάκια οικογενειακού εισοδήματος που ισχύουν για την καταβολή του επιδόματος αυξάνονται από 3 είναι σήμερα σε 7, γεγονός που διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.
Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι περίπου 37.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη αυτή εισοδηματική ενίσχυση που λόγω των φετινών αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις εμφάνισαν εισόδημα μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια. Έτσι το επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 57,54 μέχρι 230 ευρώ, θα πάρουν συνολικά 387.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Καταβολή επιδόματος θέρμανσης στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών ενώ θα συνδέεται και με τη γεωγραφική περιοχή που κατοικεί ο δικαιούχος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται το επίδομα αυτό να δοθεί σε δύο δόσεις.
Η πρώτη δόση με το δώρο των Χριστουγέννων, και η δεύτερητον Φεβρουάριο. Το επίδομα αυτό θα το πάρουν περίπου 1.800.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και αυτοί που παίρνουν το ΕΚΑΣ, οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό.
Εναλλακτικά η κυβέρνηση σκέφτεται και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, προκειμένου να καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικό μέρος των αυξήσεων που δόθηκαν φέτος σε μισθωτούς και συνταξιούχους κατέληξαν στο ταμείο της Εφορίας λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων.
Όπως αναφέρουν ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες, το μέτρο της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας - που αποτελεί και βασικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων ... έχει «πέσει» ως ιδέα στο τραπέζι των συσκέψεων που έχει πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο πλην όμωςη υλοποίηση του συνδέεται ευθέως με τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Αν και η υφιστάμενη κατάσταση «απαγορεύει» στον προϋπολογισμό σε τέτοιου είδους «ανοίγματα» και παροχές εκτεταμένου δημοσιονομικού κόστους, λόγω της εφιαλτικής κατάστασης στον τομέα των εσόδων, εντούτοις πληθαίνουν οι φωνές στο οικονομικό επιτελείο που θέλουν τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα να «χρηματοδοτούνται» από το... έλλειμμα αλλά και από γενναίες περικοπές αμυντικών δαπανών.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μία οριακή επιδείνωση του ελλείμματος από τον στόχο του 1,6% που έχει τεθεί για φέτος θα είχε μικρότερες συνέπειες μπροστά στα οφέλη που θα αποκόμιζε σε πολιτικό πεδίο από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στα ευπαθή νοικοκυριά. Αλλωστε το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από το εκτεταμένο πρόγραμμα δανεισμού στο οποίο έχει επιδοθεί από την αρχή του έτους το οικονομικό επιτελείο ενώ ετοιμάζονται και άλλες εκδόσεις ομολόγων.
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν.Λέγκας καταβάλει κάθε προσπάθειαπεριστολής δαπανών στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών είναι ανελαστικό.
Ταυτόχρονα δαπάνες μεγαλύτερες των 3 εκατ. ευρώ και οι οποίες υπερβαίνουν το μηνιαίο όριο πληρωμών του χρηματοδοτικού προγράμματος των φορέων και των υπηρεσιών δεν θα εγκρίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Μ. Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr