Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Εθνική, με τις περισσότερες καταθέσεις στην Ελλάδα (49,292 δις. ευρώ ή μερίδιο αγοράς 32% σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2008) έχει ένα περιθώριο κατάθεσης 3,23%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μέσο επιτόκιο που προσφέρει είναι χαμηλότερο κατά 3,23 ποσοστιαίες μονάδες από το euribor. Συνεπώς το μέσο ετήσιο επιτόκιο κατάθεσης της Εθνικής δεν ξεπερνάει το 1,63%. Αυτή είναι μία τρομακτική διαφορά αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το επιτόκιο που ορίζει η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έχει αυξηθεί σε 4% από 2%, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες και το euribor 3μήνου σε 4,86% από 2,18%, δηλαδή κατά 2,86 ποσοστιαίες μονάδες.
Στις άλλες ελληνικές τράπεζες η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Δίνουν βελτιωμένο τόκο γιατί χρειάζονται κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις χορηγήσεις και δεν έχουν τη μεγάλη καταθετική βάση που έχει χρόνια τώρα η Εθνική Τράπεζα και την εκμεταλλεύεται υπέρ του δέοντος.
Το spread κατάθεσης της Alpha Bank είναι 1,4% που σημαίνει ότι το μέσο επιτόκιο που δίνει στους πελάτες της είναι ισόποσα χαμηλότερο από το euribor, περίπου 3,46%.
Για την Eurobank το spread κατάθεσης είναι 0,87% που σημαίνει ότι πληρώνει κατά μέσο όρο τις καταθέσεις της περίπου 3,99%. Όπως είναι γνωστό η Eurobank για να προελκύσει τους καταθέτες τους «τάζει» 3% επιτόκιο από το πρώτο ευρώ ανεξάρτητα εάν είναι καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας. Αλλά ακόμα και η Eurobank στις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου δηλαδή σε μικροποσά το μέσο επιτόκιο κατάθεσης είναι 2,65% χαμηλότερο από το euribor, δηλαδή 2,21%. Αντίθετα στις καταθέσεις προθεσμίας η τράπεζα δίνει σχεδόν το ίδιο με το euribor.
Τέλος, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα η Τράπεζα Πειραιώς δίνει σχετικά υψηλό επιτόκιο περίπου 3,9% όσο περίπου και η Eurobank, καθώς το spread κατάθεσης για την τράπεζα είναι 0,96%.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr