Η οικοδομική δραστηριότητα εξερράγη τεχνητά στο τέλος του 2005 λόγω της επικείμενης εισαγωγής του Φ.Π.Α στην οικοδομή. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2006, δηλαδή μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες, εκδόθηκαν περισσότερες άδειες από αυτές που εκδίδονται μέσα σε διάστημα ενός έτους. Με αυτές τις άδειες, η οικοδομή συντηρήθηκε για περισσότερο από έναν χρόνο. Τώρα όμως τι γίνεται;
Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο ισχυρίζονται ότι η κρίση στην οικοδομή έχει ήδη ξεκινήσει. Η άνοδος των επιτοκίων -ήδη το Euribor «έπιασε» το 5%- και οι υψηλές τιμές στα ακίνητα έχουν αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων με αποτέλεσμα χιλιάδες διαμερίσματα να παραμένουν στα αζήτητα. Έτσι, οι κατασκευαστές αποφεύγουν να εκδώσουν νέες οικοδομικές άδειες, τουλάχιστον όχι πριν «ξεστοκάρουν».
«Προσοχή στον δείκτη πώλησης τσιμέντου» υποστηρίζουν γνώστες της κτηματαγοράς θεωρώντας ότι αυτό είναι το ασφαλές στοιχείο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του για να κρίνει αν η οικοδομή βυθίζεται. Όπως και να’χει όμως, τα στοιχεία είναι άκρως αποθαρρυντικά. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2008, εκδόθηκαν οι μισές άδειες σε σχέση με πέρυσι. Όλοι οι δείκτες που παρακολουθεί η ΕΣΥΕ, καταγράφουν αντίστοιχη μείωση: στο μισό έχει περιοριστεί η επιφάνεια των νέων κτισμάτων, στο μισό και ο όγκος τους.
Η κρίση έχει ήδη φανεί στους επαγγελματικούς κλάδους που ασχολούνται με τα πρώτα στάδια των κατασκευών (χωματουργικά, αδρανή, τσιμέντα τούβλα). Μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.
Σημαίνει η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα ότι θα «βουλιάξουν» οι τιμές των ακινήτων; Θεωρητικά, ότι αυξάνει η προσφορά (και αυτό συμβαίνει ήδη από τα χιλιάδες απούλητα ακίνητα) οι τιμές πρέπει να πέσουν. Πρακτικά όμως, η ελληνική αγορά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Δεν υπάρχουν οικόπεδα με αποτέλεσμα οι τιμές της γης να έχουν εκτοξευτεί. Αν δεν μπουν νέες περιοχές στο σχέδιο πόλης, δύσκολα θα υπάρξει υποχώρηση στις τιμές των οικοπέδων.
Με το πετρέλαιο στα 140 δολάρια, οι τιμές των οικοδομικών υλικών ανεβαίνουν συνεχώς. Στην ακρίβεια της οικοδομής συμμετέχει και το κράτος πότε ανεβάζοντας τις αντικειμενικές αξίες, πότε αυξάνοντας το κόστος έκδοσης των οικοδομικών αδειών και πότε επιβάλλοντας σειρά φορολογικών μέτρων (Φ.Π.Α, ειδικό τέλος ακινήτων κλπ).
Ο χειρότερος εφιάλτης για την οικοδομή, θα είναι να επικρατήσουν συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Η αγορά να παραμένει παγωμένη βυθίζοντας στην αβεβαιότητα χιλιάδες εργαζόμενους και την ίδια στιγμή, οι τιμές να παραμένουν καθηλωμένες στα ύψη. Το τι θα γίνει, θα φανεί πολύ σύντομα. Ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr