Η πιο διαδεδομένη κατηγορία δανείων είναι οι πιστωτικές κάρτες και ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την έρευνα «Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά: Αποτελέσματα από τη δειγματοληπτική έρευνα του 2007», που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Και στις δύο περιπτώσεις (κάρτες και στεγαστικά), το ποσοστό των νοικοκυριών με δάνεια αυτού του είδους παρουσιάζεται αυξημένο, σε σχέση με το 2005.
Όσον αφορά στις πιστωτικές κάρτες, περίπου τα 2/3 όσων έχουν δανειστεί δηλώνουν πλέον οφειλές από κάρτες. Η έρευνα καταδεικνύει μάλιστα ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού τόσο μεγαλύτερο είναι και το χρέος του.
Η έρευνα του 2007 υποδηλώνει μια σημαντική μεταβολή στη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών, η οποία, στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, δείχνει να συγκεντρώνεται περισσότερο τώρα από ό,τι στο παρελθόν στην προσέλκυση πελατείας από τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών που χρωστάνε στις τράπεζες (84%) ο λόγος των δόσεων για την εξυπηρέτηση των δανείων προς το εισόδημα διαμορφώνεται μέσα σε όρια που γενικά θεωρούνται αποδεκτά (δεν υπερβαίνει το 40%), παρά τη μικρή επιδείνωσή του σε σχέση με το 2005 η οποία συνδέεται άμεσα με την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων.
Ωστόσο, για το 16% των νοικοκυριών το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους υπερβαίνει το 40% του εισοδήματός τους, το μερίδιό τους στο συνολικό χρέος των νοικοκυριών είναι σχετικά υψηλό (36,6%) και σε σημαντικό βαθμό αφορά μη ενυπόθηκα δάνεια.
Μας... έμειναν τα «καπέλα»
Κερδοσκοπικά παιχνίδια στήθηκαν στην πλάτη των καταναλωτών κατά την προηγούμενη εβδομάδα (εβδομάδα απεργιών των οδηγών βυτιοφόρων) ανεβάζοντας τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι παρά τη λήξη της απεργίας και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα οι τιμές παρέμειναν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ανεβαίνουν πολύ εύκολα και σπάνια πέφτουν...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης, διαμορφώθηκε στις 16 Μαΐου στα 1,221 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 3,83% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,176 στις 9 Μαΐου.
Η τιμή της super αμόλυβδης ξεπέρασε και το 1,46 ευρώ σε ορισμένες περιοχές και διαμορφώθηκε επισήμως στο 1,37 ευρώ το λίτρο. Νέα άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο κίνησης που έφτασε τα 1,3441 ευρώ από 1,276 ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Την ανοδική του πορεία συνεχίζει και το πετρέλαιο θέρμανσης που «αναρριχήθηκε» στα 1,137 ευρώ από 84 λεπτά το λίτρο στις 9 Μαΐου.
Οι νομοί - πρωταθλητές, δηλαδή οι περιοχές με τις υψηλότερες τιμές αμόλυβδης είναι, το Ρέθυμνο με 1,338 ευρώ το λίτρο, το Λασίθι με 1,324 ευρώ, τα Χανιά με 1,316 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Κέρκυρα, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα. Η super έφτασε το 1,462 ευρώ το λίτρο στα Χανιά και το Ρέθυμνο, 1,45 ευρώ στη Χίο και τα Γιάννενα.
Ανατιμήσεις εν όψει...
Το ράλι του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αλλά και των δημητριακών αναμένεται να αποτελέσει για ακόμη μια φορά «το Δούρειο Ίππο» για τις νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις έως και 12% τους επόμενους μήνες σε εκατοντάδες προϊόντα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα χρόνο περιγράφουν πλήρως τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καταναλωτές που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα.
Ειδικότερα: 43,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 36,9% στο φυσικό αέριο, 33% στο σπορέλαιο, 31,1% στο βούτυρο γάλακτος, 19,3% στα ζυμαρικά, 19% στο αλεύρι, 16,2% στο ψωμί, 14,9% στη βενζίνη, 14,7% στα σκληρά τυριά, 14,3% στα όσπρια, 12,7% στα αβγά, 2,5% στα νωπά π
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr