Ενας οικιακός παραγωγός ηλεκτρικού από φωτοβολταϊκό, για να έχει έσοδα το πολύ 700 ευρώ το χρόνο από την πώληση της ηλιακής ενέργειας που παράγει στο Ηλεκτρικό Σύστημα, πρέπει να γίνει επιτηδευματίας. Τα έσοδα όμως που θα εισπράττει αν πουλάει το παραγόμενο ρεύμα θα είναι λιγότερα από τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλλει άσκοπα σε τέλη, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές !
Εικοσιδύο μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η γραφειοκρατία έχει ακυρώσει στην πράξη όλα τα ευνοικά κίνητρα του θεσμικού πλαισίου (επιδοτούμενη τιμή κιλοβατώρας).
Τα στοιχεία προέρχονται από το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και είναι ενδεικτικά του πως αντιμετωπίζει η πολιτεία όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το παράδειγμα
Το παράδειγμα αφορά έναν οικιακό καταναλωτή που θέλει να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού ένα μικρό σύστημα μόλις 1 κιλοβάτ. Η επένδυση θα του κοστίσει γύρω στα 6.500 ευρώ (συν το ΦΠΑ) και τα ετήσια έσοδά του από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, δεν θα υπερβαίνουν τα 700 ευρώ.
Ωστόσο ο άνθρωπος αυτός θεωρείται επιτηδευματίας για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν θέλει να πουλήσει το ρεύμα που θα παράγει στο σύστημα, θα πρέπει :
Να κάνει έναρξη επιτηδευματία στην εφορία
Να υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για μια εικοσαετία
Να εγγραφεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (το πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα καταβάλει ελάχιστο κόστος εισφορών 1.500-2.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά είναι διπλάσια έως και τριπλάσια απ' αυτά που θα εισπράττει αν πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα!
Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο, καταβάλλοντας περίπου 50 ευρώ ετησίως.
Τι συμβάινει στο εξωτερικό
«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα του κόσμου», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ. Διόλου απίθανό γιατί παραμένουμε κολλημμένοι στα 9,2 MW εγκατεστημένης ισχύος. Ακόμη και το...μικρό και συννεφιασμένο Λουξεμβούργο έχει τετραπλάσια φωτοβολταϊκά πάρκα σε εγκατεστημένη ισχύ απ΄ ό,τι η Ελλάδα....
Σε άλλες χώρες οι διαδικασίες βοηθούν αντί να «τιμωρούν» όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στη Γερμανία για παράδειγμα δεν απαιτείται η παραμικρή άδεια για να εγκαταστήσει κάποιος φωτοβολταϊκό. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τοποθετήσει στη ταράτσα ενός ακινήτου οποιόδηποτε σύστημα -όσο μεγάλης ισχύος και αν αυτό είναι- χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως άδεια. Σημειωτέον ότι η Γερμανία έχει εγκαταστήσει 4.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (90% των οποίων σε κτίρια) έναντι μόνο 5 μεγαβάτ εμείς στην Ελλάδα.
Τι γίνεται στη Βουλγαρία
Δεν χρειάζεται μάλιστα να ανατρέξει κανείς στη Γερμανία, αφού στον τομέα της απλούστευσης των διαδικασιών προτοπωρούν και χώρες που εισήλθαν σχετικά πρόσφατα στην αγορά, όπως η γειτονική μας Βουλγαρία. Εκεί, για συστήματα έως και 5.000 κιλοβάτ, δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια. Ακόμη και τα μεγάλα έργα των 10 μεγαβάτ (10.000 μεγαβάτ) αδειοδοτούνται το πολύ σε 3- 4 εβδομάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr