Ο ανεπτυγμένος κόσμος ρυπαίνει με ανεξέλεγκτα τα αποθέματα νερού, τους ποταμούς και τις θάλασσες, βάζοντας σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία.
Κάθε μέρα οι άνθρωποι τροφοδοτούν με ρύπους τα διάφορα στάδια του κύκλου του νερού: από παροχέτευση λυμάτων αγωγών στη θάλασσα μέχρι ρίψη επικίνδυνων χημικών στα ποτάμια μας.
Το νερό είναι βασική πηγή ζωής. Οι καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων, η χρήση του στο μπάνιο και το πότισμα του κήπου, αποτελούν φυσιολογικές ανάγκες για την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν προβλήματα στα φυσικά αποθέματα του νερού όταν γίνεται αλόγιστη χρήση.
Υπάρχουν όμως κάποιες απλές καθημερινές λύσεις που αν τις εντάξουμε σύντομα στην καθημερινότητα μας δε θα πούμε το νερό...νεράκι!
Μέσα στο σπίτι:
- Διατηρείστε τα υδραυλικά σε καλή κατάσταση, ρυθμίστε κάθε διαρροή και επισκευάστε τις βρύσες που τρέχουν.
- Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο των ρούχων, αλλά και των πιάτων μόνον όταν είναι γεμάτα, επιλέξτε το οικονομικό πρόγραμμα εάν υπάρχει.
- Τοποθετείστε ένα μπουκάλι με νερό ή ένα τούβλο στο καζανάκι της τουαλέτας για να μειώσετε την ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά.
- Επιλέξτε συσκευές που εξοικονομούν νερό.
- Μην αφήνετε τη βρύση συνεχώς ανοικτή όταν πλένετε τα πιάτα ή τα δόντια σας.
- Κάνετε ντους αντί για μπάνιο, έχετε όμως υπόψη σας ότι οι συσκευές του ντους που κάνουν μασάζ μπορεί να δαπανούν περισσότερο νερό από το μπάνιο μέσα στη γεμάτη μπανιέρα.
Έξω από το σπίτι:
- Μαζέψτε νερό της βροχής σε ένα βαρέλι ή μία δεξαμενή και χρησιμοποιήστε το στον κήπο. Πολλοί δήμοι παρέχουν στους δημότες τους νερό από γεώτρηση για τον κήπο σε χαμηλότερη τιμή.
- Ποτίστε τον κήπο νωρίς το πρωί ή το απόγευμα αφού έχει πέσει ο ήλιος, διαφορετικά πολύ μεγάλη ποσότητα χάνεται λόγω αυξημένης εξάτμισης.
- Ένα λάστιχο ποτίσματος θα δαπανήσει περίπου 270 λίτρα κατά τη διάρκεια χρήσης 30 λεπτών. Θα δαπανήσετε λιγότερο νερό αν χρησιμοποιήσετε ποτιστήρι ή σύστημα αυτομάτου ποτίσματος.
- Χρησιμοποιήστε, αντί για λάστιχο, κουβά και σφουγγάρι για να πλύνετε το αυτοκίνητό σας.
Εκτός όμως από την ατομική ευθύνη καθενός, πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η πολιτεία, για την οποία καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εκπονήσει μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική διαχείρισης του νερού.
Η πολιτεία καλείται άμεσα:
να επισκευάσει τα δίκτυα διανομής των εταιρειών ύδρευσης, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι τεράστιες απώλειες νερού.
να θεσπίσει κίνητρα, αλλά και να ενημερώσει τους αγρότες ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη κατασπατάληση του νερού από τις υδροβόρες γεωργικές καλλιέργειες.
να πείσει (με κίνητρα, αντικίνητρα κα ενημέρωση) τους αγρότες να περιορίσουν τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλήγει στους υδροφόρους ορίζοντες,
να λάβει κάθε μέτρο ώστε να μην ρυπαίνονται τα νερά (θαλάσσια, ποτάμια, υπόγεια ύδατα) από βιομηχανικά απόβλητα.
να σταματήσει το μπάζωμα των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη δόμηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr