Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών, ηGreenpeace δίνει 5 βασικές και εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές για τον τρόπο που κάνουμε τα ψώνια μας. Στόχος της είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές πως να κάνουν τις αγορές τους με γνώμονα την βελτίωση της υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη από την προσοχή μας!
- Τοπικά καταστήματα
Προτιμούμε τα τοπικά καταστήματα. Αποφεύγουμε να διανύουμε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις απλώς και μόνο για να επισκεφθούμε το τεράστιο Super Market και να ικανοποιήσουμε την καταναλωτική μας απληστία. Ελαχιστοποιούμε έτσι τη μετακίνηση μας με το αυτοκίνητο, και τους ρύπους που αυτή προκαλεί. Αν καταφέρουμε να πάμε με τα πόδια εκτός του ότι ενισχύουμε τη φυσική μας κατάσταση πετυχαίνουμε να αγοράσουμε αποκλειστικά τα προϊόντα που έχουμε απολύτως ανάγκη. Έχει αποδειχθεί ότι ένα 10-20% των ειδών που αγοράζονται από τα Super Market, πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια πριν ακόμη καταναλωθούν.
- Βιολογικά - Εποχιακά - Τοπικά προϊόντα
Προτιμάμε να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα και σίγουρα εποχιακά. Προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα σε σχέση με τα εισαγόμενα. Επιλέγουμε έτσι τα προϊόντα για τα οποία απαιτήθηκαν λιγότερες μεταφορές και κατά συνέπεια καταναλώθηκε λιγότερη ενέργεια για να φθάσουν στο ράφι του καταστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύουμε και την τοπική οικονομία.
- Ετικέτες συσκευασιών
Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων και κυρίως τα ψιλά γράμματα, έτσι ώστε να αποφύγουμε μεταλλαγμένες τροφές και προϊόντα φτιαγμένα από μεταλλαγμένες ουσίες. Γνωρίζουμε έτσι τι πληρώνουμε, τι ψωνίζουμε και τι τελικά τρώμε.
Τα βασικά σημεία τα οποία πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες:
- των τροφίμων είναι να μην περιέχουν ή προέρχονται μεταλλαγμένα (γ.τ.ο -γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς)
- των απορρυπαντικών να μην περιέχουν χλώριο και φωσφορικά άλατα
- στις ηλεκτρικές συσκευές - να είναι ενεργειακής κλάσης Α
- Μεγέθη ψαριών και θαλασσινών
Όταν αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά προσέχουμε να μην είναι γόνοι. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε την «ψαρομεζούρα» της Greenpeace, την οποία έχουμε πάντα εύκαιρη στο πορτοφόλι μας και στην οποία αποτυπώνονται τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα ψάρια. Οι δικές μας καταναλωτικές συνήθειες μπορούν να εγγυηθούν την βιωσιμότητα των θαλάσσιων ειδών και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.
- Συσκευασίες προϊόντων
Χρησιμοποιούμε ιδανικά πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Οι σακούλες αυτές γεμίζουν τις χωματερές με χιλιάδες τόνους πλαστικού κάθε χρόνο. Επίσης, όσα πλαστικά καταλήγουν στη θάλασσα προκαλούν τον πνιγμό πολλών ειδών όπως θαλασσοπούλια, χελώνες κλπ. Επιλέγουμε προϊόντα που έχουν όσο το δυνατό λιγότερη συσκευασία, ενώ προτιμάμε τις χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.
Προσέχουμε οι συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε να είναι: Aνακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιούμενες και επιστρεφόμενες
Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης της Greenpeace
Συμβουλευόμαστε τον Οδηγό Πράσινης Κατανάλωσης της Greenpeace στο www.greenpeace.gr. Εκεί μπορούμε να βρούμε πληροφορίες και συμβουλές για δεκάδες θέματα όπως:
- Ανακύκλωση
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Βιολογικά προϊόντα
- Εξοικονόμηση νερού
- Καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης σώματος
- Οικολογική οδήγηση
- Οικολογική σήμανση
- Πλαστικά (PVC)
- Τοξικά σε παιδικά ρούχα
- Τοξικά σε απορρυπαντικά και καθαριστικά
Η «ψαρομεζούρα» διατίθεται στα γραφεία της οργάνωσης, Κλεισόβης 9, Πλατεία Κάνιγγος.
Έρευνα για τις καταναλωτικές προτιμήσεις των Ελλήνων
Επ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή, το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MRB Hellas φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τα τρόφιμα που αγοράζουν.
1 στους 3 επιλέγει τρόφιμα και ποτά μαρκών SM ή αποθήκης
Σχεδ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr