Στον αντίποδα, φθηνότερες από 20% έως και 60% είναι φέτος οι μεγάλες γαρίδες, που πωλούνται προς 18-30 ευρώ το κιλό, ενώ οι μικρές κοστίζουν από 10 έως 18 ευρώ, έναντι 3-38 ευρώ το 2006 με αποτέλεσμα να καταλήξει κανείς να τις αγοράσει ανάλογα με το σημείο πώλησης είτε ακριβότερα κατά 233,3% είτε φθηνότερα κατά 52,6%.
Οι κατεψυγμένες γαρίδες μπορούν να αγοραστούν από 5 ως 15 ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους, ενώ οι καραβίδες κοστίζουν περίπου 12 ευρώ το κιλό
Οι σουπιές κινούνται μεταξύ 7 και 9 ευρώ το κιλό, ενώ τα κατεψυγμένα μύδια πωλούνται προς 4-5 ευρώ
Οι ελιές, αλμυρές ή ξιδάτες, κυμαίνονται μεταξύ 1,5-3 ευρώ το κιλό, ενώ το τουρσί προς 1,5-3,5 ευρώ το κιλό.
Ο κόκκινος ταραμάς κοστίζει 12 ευρώ το κιλό, ενώ ο άσπρος 24 περίπου ευρώ το κιλό, ενώ αν αποφασίσετε να αγοράσετε έτοιμη ταραμοσαλάτα θα σας κοστίσει από 2 μέχρι 4,5 ευρώ.
Φυσικά από ένα σαρακοστιανό τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει ο χαλβάς, ο οποίος πωλείται φέτος προς 4-7,73 ευρώ, έναντι 3,40-7 ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 10,43%-17,65%, αλλά και η λαγάνα, η οποία θα πωληθεί άνω των 2 ευρώ ενώ σε ορισμένα σημεία πώλησης θα αγγίξει και τα 4 ευρώ.
Τέλος, το πέταγμα του χαρταετού θα επιβαρύνει τις τσέπες των καταναλωτών κατά 4 με 5 ευρώ ανάλογα το σημείο πώλησης.
Το μπαλ μασκέ της τελευταίας Κυριακής του τριωδίου
Για τα αποκριάτικα πάρτυ του τελευταίου Σαββατοκύριακου του τριωδίου για όσους από εσάς δεν έχετε προλάβει να φτιάξετε τη στολή σας η πιο καλή λύση είναι η ενοικίαση.
Οι ενοικιάσεις αποκριάτικών κουστουμιών ξεκινούν από τα 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ για τις πιο grande και εκλεπτυσμένες εμφανίσεις.
Παρ όλα αυτά τα καταστήματα εποχιακών ειδών και παιχνιδιών προσφέρουν φθηνότερες λύσεις στην αγορά της αποκριάτικης φορεσιάς.
Οι παιδικές στολές ξεκινούν από τα 7 ευρώ και οι εμφανίσεις ενηλίκων από τα 13 ευρώ περίπου.
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά των θαλασσινών
Για να βγει η Καθαρά Δευτέρα όσο πιο «καθαρή» γίνεται, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει σαφείς οδηγίες για την αγορά τωνθαλασσινών:
- Για τα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κτλ.), πολύ σημαντική είναι η οσμή τους, η οποία πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη. Η σάρκα τους πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή και τα πλοκάμια τους πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα αντίστοιχα καταψυγμένα προϊόντα πρέπει να συντηρούνται σε καταψύκτη και θερμοκρασία -18 βαθμών, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Σε αυτή πρέπει να αναγράφονται ο κωδικός αριθμός της Ε.Ε. και όλες οι ενδείξεις που προβλέπει ο κώδικας τροφίμων και ποτών: ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, ημερομηνία λήξης, ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση κατασκευαστή ή συσκευαστή, τόπος παραγωγής ή προέλευσης.
- Τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια) ενδείκνυται να πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες που φέρουν υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα του κέντρου αποστολής και όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις. Κατά τη στιγμή της αγοράς πρέπει να είναι ζωντανά, ενώ τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι ανοιχτά, να κλείνουν με ελάχιστη πίεση. Σε περίπτωση αγοράς οστρακοειδών από παραγωγούς πρέπει να ελέγχεται το σχετικό πιστοποιητικό τους.
- Οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι αστακοί, τα καβούρια και οι ψείρες εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά μέλη τους είναι στέρεα και προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, ενώ το κεφάλι δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Όταν είναι καταψυγμένα, τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους όλα όσα προβλέπει ο κώδικας τροφίμων και ποτών.
Αν παρ όλα αυτά δεν καταφέρετε να ξεχωρίσετε το «κελεπούρι» και καταλήξετε να έχετε πρόβλημα, το ΙΝΚΑ έδωσε στο φως της δημοσιότητ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr