Η Ομάδα Δράσης για τη Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness and Response to Threats-DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μας ενημερώνει σχετικά:
1. Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες ασφάλειας που προσφέρει το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) στο Διαδίκτυο:
Κάθε πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο (όπως για παράδειγμα τα Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari κλπ.) προσφέρει εγγενείς δυνατότητες για την ασφάλεια και την προστασία σας στο Διαδίκτυο, που μπορείτε να ενεργοποιήσετε. Επιπλέον εφαρμογές για την ασφάλεια στο Internet μπορείτε να αναζητήσετε και να κατεβάσετε ακόμη και δωρεάν από δημοφιλείς ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Οι εφαρμογές αυτές βοηθούν στον περιορισμό και τον έλεγχο της πρόσβασης σε ιστοσελίδες με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο και μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά βούληση από εσάς ανά πάσα στιγμή.
2. Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους από αγνώστους αποστολείς:
Ως κάτοχοι λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)είναι σύνηθες να λαμβάνετε διαφημιστικά ή παραπλανητικά μηνύματα από άγνωστους αποστολείς (Spam). Πολλά από αυτά περιέχουν μολυσμένα αρχεία με ιούς ή διαφημίζουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο ή αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών με στόχο την απόκτηση ευαίσθητων και προσωπικών πληροφοριών (Phishing). Προκειμένου να προστατευθείτε από τέτοιες ενέργειες, βεβαιωθείτε ότι στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχετε ενεργοποιήσει το φίλτρο για τα ανεπιθύμητα μηνύματα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και ποτέ μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που έχετε λάβει από αγνώστους.
3. Σιγουρευτείτε για τις επαφές που αποκτάτε μέσω Internet:
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networking) αποτελούν πλέον διαδεδομένους δικτυακούς τόπους τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα τα MySpace, YouTube, Facebook και από Ελληνικά το zoo.gr κ.ά. Να θυμάστε πάντα ότι τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αυτοί που οι ίδιοι ισχυρίζονται. Είναι συνετό να μη δίνετε ποτέ στο Διαδίκτυο προσωπικές πληροφορίες, όπως τη διεύθυνσή σας, τον αριθμό του τηλεφώνου ή οικογενειακές πληροφορίες, περιγραφή δραστηριοτήτων σας κλπ. Αν κάποιος σας παρενοχλεί θυμηθείτε ότι μπορείτε να βγείτε από το δικτυακό αυτόν τόπο με ένα απλό «κλικ». Με τη σωστή χρήση, οι ιστοσελίδες γνωριμιών μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία για επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ανθρώπων.
Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (DART) παρέχει ακόμη περισσότερες πρακτικές συμβουλές στην ηλεκτρονική της σελίδα στη διεύθυνση http://www.dart.gov.gr. Στην ίδια σελίδα υπάρχει η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες για ζητήματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.
Ακόμη, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια διοργανώνει στις 22 & 23 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη διημερίδα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα:
- Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου
«Επιχείρηση, Καταναλωτής & Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
- Σάββατο 23 Φεβρουαρίου
«Τα Παιδιά μας και το Διαδίκτυο»
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, προκειμένου να ενημερωθούν για ασφαλείς τρόπους συναλλαγών, αγορών και πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια αποτελεί κόμβο ενημέρωσηςκαι πρόληψης των πολιτών για ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Συνεργάζεται με πλήθος φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας (όπως ενδεικτικά ο Εθνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του ΥΠΕΠΘ, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ΥΠΑΝ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το Χαμόγελο του Παιδιού, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα κλπ.)
Στόχος της Ομάδας DART είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο Διαδίκτυο μέσω της σωστής ενημέρωσης και πρόληψης, ώστε να αξιοποιήσει με ασφάλεια τις δυνατότητες και τα οφέλη των νέων τεχνολογικών μέσων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr