Ποιοι δικαιούνται να λάβουν το ειδικό εποχικό βοήθημα:
Το ειδικό εποχικό βοήθημα δικαιούνται να λάβουν τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα εφ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ. Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, το επίδομα θα καταβληθεί κατά τον ίδιο τρόπο όπως το 2006, στους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας.
Τα επαγγέλματα που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν 1836/ 89, η άσκηση των οποίων δικαιολογεί την καταβολή ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα εξής: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών-ανυψωτικών- οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστής και βοηθός χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης. Επίσης, δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι συνταξιούχοι, που κατά το έτος 2006 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2007, και εάν η σύνταξη που λαμβάνουν είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ, η οποία για το έτος 2007 ανέρχεται στο ποσό των 463,18 ευρώ.
Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μαζί με την αίτηση για την είσπραξη του ειδικού εποχικού βοηθήματος, στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου (ή δια αντιπροσώπου ή μέσω του ταχυδρομείου ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών) και είναι τα εξής:
Νόμιμα θεωρημένα φωτοαντίγραφα:
1. Αποσπάσματος ατομικού ασφαλιστικού λογαριασμού (ενσήμων) για το έτος 2006.
2. αστυνομικής ταυτότητας,
3. εκκαθαριστικού αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τα εισοδήματα έτους 2006 και
4. άδειας διαμονής, ή βεβαίωσης ότι έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής προκειμένου περί αλλοδαπών. Η άδεια διαμονής πρέπει να ισχύει την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης (17/9 έως 20/12).
Επίσης (σε πρωτότυπα):
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία να δηλώνουν:
* Οι μεν οικοδόμοι ότι:
α) «ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα» και
β) ότι «δεν είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι, ούτε απασχολούν περισσότερους από τρεις μισθωτούς».
** Οι λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων ότι:
«ασκούν το επάγγελμά τους».
6. Οι σμυριδορύκτες Νάξου, οφείλουν να προσκομίζουν και την βεβαίωση της οικείας Αρχής, σύμφωνα με την με αριθμ. 30659/31-3-89 υπουργική απόφαση, για την απόδειξη του τόπου κατοικίας τους.
Προϋποθέσεις χορήγησης (ημερομίσθια)
Ι. Οικοδόμοι
1. Να έχουν πραγματοποιήσει 95-210 ημέρες εργασίας μέσα στο 2006. Καθώς στις ημέρες αυτές συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20% και οι αναλογούσες ημέρες άδειας ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας (Η.Ε.).
2. Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών, ούτε να απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.
3. Να απασχολούνται αποκλειστικά στον κλάδο.
ΙΙ. Λοιπές κατηγορίες (πλην οικοδόμων)
1. Να έχουν πραγματοποιήσει το 2006 από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
2. Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει το 2006 να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.
3. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το 2006 να μην είναι περισσότερα απ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.
ΙΙΙ. Πρόσθετες προϋποθέσεις για ειδικές κατηγορίες:
1.Δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου: Να έχουν πραγματοποιήσει το 2006 από 50 έως 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
2. Μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr