Οι διπλοεγγεγραμμένοι σε δύο διαφορετικούς δήμους ψηφοφόροι ανέρχονται σε 6.556 έναντι 6.958 της προηγούμενης αναθεώρησης. Εμφανίζεται δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 32%.
Οι διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο ανέρχονται σε 2.691 έναντι 3.113 της προηγούμενης αναθεώρησης, δηλαδή μειωμένες κατά 38%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, μειωμένοι κατά 7% είναι οι διπλοί στον ίδιο δήμο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010, έναντι 124.380 της προηγούμενης αναθεώρησης. Οι ετεροδημότες είναι μειωμένοι κατά 1.370. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά βάση σε διαγραφές λόγω θανάτου, στη μεταδημότευση των εκλογέων αυτών στον τόπο κατοικίας τους και δευτερευόντως σε νεότερη αίτηση διαγραφής από τους καταλόγους των ετεροδημοτών ή άλλες αιτίες.
Οι νέοι εκλογείς, αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε 429.385.
Χρονικές προθεσμίες
Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 96/2007 κωδικοποιεί τη νομοθεσία με βάση την οποία γίνονται οι εκλογές.
Μετά το ΠΔ διάλυσης της Βουλής ακολουθεί άλλο ΠΔ στο οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων λήγει την 9η μέρα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών κατατίθενται το αργότερο 13 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Την 14η μέρα ανακοινώνονται από τον Αρειο Πάγο οι συνδυασμοί.
Τα κόμματα θα πρέπει οχτώ μέρες πριν τις εκλογές να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων (τουλάχιστον 20% περισσότερα από τον αριθμό των εκλογέων).
Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους κόμματος πεθάνει, η πρόταση άλλου υποψηφίου θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον οχτώ μέρες πριν από την ψηφοφορία.
Εντός τριών ημερών από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών συγκροτείται Διακομματική Επιτροπή εκλογών στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και συνασπισμών που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, εφόσον έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών.
Οι νομάρχες θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες από την προκήρυξη των εκλογών να έχουν καθορίσει τα καταστήματα ψηφοφορίας και τα εκλογικά τμήματα. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την κλήρωση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι ειδοποιούνται για το διορισμό τους τουλάχιστον πέντε μέρες πριν την ψηφοφορία.
Μέσα σε τέσσερις μέρες από την προκήρυξη των εκλογών, τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται να διαθέσουν στα κόμματα χώρους για την προεκλογική τους προβολή. Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν υποψηφίων. Ωστόσο, στην έννοια του εκλογικού κέντρου δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών που λειτουργούν σε ισόγειους χώρους.
Τις τελευταίες 15 μέρες πριν από τις εκλογές και μέχρι τις 7 το απόγευμα της ημέρας ψηφοφορίας, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Επίσης, την ημέρα διενέργειας των εκλογών καθώς και την παραμονή απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως πραγματοποίηση ομιλιών, ανάρτηση και διανομή αφισών και εντύπων, μετάδοση εκπομπών και μηνυμάτων προεκλογικού περιεχομένου.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr