Παράλληλα με φορολογικά «bonus» θα επιβραβεύει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν τα μέγιστα για την αποκάλυψη των περιπτώσεων διαφθοράς αλλά και όταν είναι ειλικρινείς με τις δικές τους φορολογικές παρατυπίες.
Αυτά προβλέπει το σχέδιο νόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επέρχονται ριζικές αλλαγές και στον τομέα των προστίμων τα οποία θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος και τον χρόνο της παράβασης ( πριν ή μετά τον έλεγχο) ενώ συστήνεται ειδικός μηχανισμός στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου η οποία θα ασχολείται με την παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι η εν λόγω φοροδοτική «δεξαμενή» ξεπερνά τα 17 δις. ευρώ.
Επίσης, από «ιερά εξέταση» θα περνούν οι υπάλληλοι κατά την ένταξη τους στο σώμα των ελεγκτών με την όλη θητεία τους να εξαντλείται στα τρία χρόνια ενώ «κόβεται η φόρα» των συνταξιούχων εφοριακών για απευθείας δουλειά με φορείς του ιδιωτικού τομέα, αμέσως μετά την συνταξιοδότησης τους.
Αναλυτικότερα, όμως τα 18 σημεία του νομοσχεδίου, μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περιορίσει τα πολλαπλά «πρόσωπα» με τα οποία δρα σήμερα η φοροδιαφυγή έχουν ως εξής:
1. Ο ρόλος των φορολογικών ελεγκτών να είναι πρωτίστως συμβουλευτικός στους νέους επιτηδευματίες (π.χ. τα πρώτα δυο χρόνια) με την επιβολή ειδικού χαμηλού ποινολογίου. Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. διπλά βιβλία, πλαστά στοιχεία κλπ).
2.Εκδίδεται φυλλάδιο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι και οιφορολογικοί ελεγκτές κατά τον έλεγχο, το σκοπό του και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τον έλεγχο και αυτές που έπονται, το ύψος των προβλεπόμενων ποινών, κλπ. Επιπλέον, καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα των φορολογουμένων για ζητήματα που άπτονται των φορολογικών ελέγχων, των ποινών κλπ.
3.Καθιερώνεται ειδικό καθεστώς ποινών σε σύγκριση με τις ποινές που θα επιβάλλονταν εάν οι παραβάσεις αυτές αποκαλύπτονταν μετά τον έλεγχο (κίνητρο ειλικρίνειας). Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δηλώσουν οι ίδιοι τις παραβάσεις τους ή τις ενέργειές τους για τις οποίεςδεν είναι απόλυτα βέβαιοι ότι είναι σύννομες, εντόςσυγκεκριμένης προθεσμίας από την ενημέρωσή τους ότι επίκειται έλεγχος.
4.Παρέχονται επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.
5.Παρέχονται κίνητρα στους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών τους. Αυτό σημαίνει και όπως επισήμανε ο Υπουργός ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις αν θέλουν να επιτύχουν έκπτωση έως και 40% και μέχρι τα 8.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημά τους. Βέβαια για να τύχουν αυτή την έκπτωση η οποία επιμερίζεται στο ζευγάρι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να ζητούν απόδειξη στην οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμό τους, και στην περίπτωση που οι αποδείξεις εκδίδονται από ταμειακή μηχανή, θα πρέπει να φέρουν στο πίσω μέρος τους το ονοματεπώνυμο του αγοραστή με τη σφραγίδα του πωλητή.
Μεταξύ των δαπανών που θα «αναγνωρίζει» η εφορία περιλαμβάνονται οι δαπάνες, εστίασης, ξενοδοχείων, δεξιώσεων γάμων αλλά και αποδείξεις από κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, γυμναστήρια, μεσίτες ακινήτων, πολεμικών τεχνών, δαπάνες επισκευής κλιματιστικών και εξαερισμού, από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους πλην των δαπανών επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων από τα αρμόδια συνεργεία.
6.Για να μην «λιμνάζουν» οι υποθέσεις στις Δ.Ο.Υ., τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων θα αποστέλλονται απευθείας από τη Γ.Γ.Π.Σ. στους φορολογούμενους. Με το ειδοποιητήριο θα καλούνται οι φορολογούμενοι, εάν συμφωνούν με το αποτέλεσμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr