1. Τι είναι ηλεκτρονική υπογραφή και πως συνδέεται με το ψηφιακό πιστοποιητικό;
Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι για τον ηλεκτρονικό κόσμο το αντίστοιχο του διαβατηρίου για τον φυσικό κόσμο. Εκδίδεται από έναν Πάροχο Υπηρεσιών Πιστοποίησης (αρχή ψηφιακής πιστοποίησης) που εγγυάται για τα στοιχεία του κατόχου του, ακριβώς όπως η αρμόδια κρατική αρχή εγγυάται για την έκδοση του διαβατηρίου. Η κατοχή του ψηφιακού πιστοποιητικού διασφαλίζεται από την αποκλειστική κατοχή συγκεκριμένων ψηφιακών δεδομένων (ιδιωτικό κλειδί) από το φυσικό πρόσωπο. Ο Πάροχος δημοσιεύει ψηφιακά δεδομένα σχετικά με την επαλήθευση της κατοχής του πιστοποιητικού (δημόσιο κλειδί) και εγγυάται για τα στοιχεία του φυσικού προσώπου. ETSI έχει υποβάλλει τις εξής τεχνικές προδιαγραφές:
Η ηλεκτρονική υπογραφή δημιουργείται με βάση τα δεδομένα αποκλειστικής κατοχής (ιδιωτικό κλειδί) και τα προς υπογραφή δεδομένα και αποτελεί μια ψηφιακή «ετικέτα» η οποία επισυνάπτεται στα προς υπογραφή δεδομένα. Σκοπός είναι (α) η ταυτοποίηση του υπογράφοντος, δηλαδή η σύνδεση της ηλεκτρονικής συναλλαγής με το φυσικό πρόσωπο που υπογράφει, (β) η εγγύηση της γνησιότητας των ψηφιακών δεδομένων και (γ) η δέσμευση του υπογράφοντος ως προς την ηλεκτρονική συναλλαγή, δηλαδή ο υπογράφων δεν μπορεί να αρνηθεί την συμβολή του στην εν λόγω συναλλαγή. Σε αντιδιαστολή με την ιδιόχειρη υπογραφή, το ακριβές περιεχόμενο της ηλεκτρονικής υπογραφής διαφοροποιείται ανάλογα με τα προς υπογραφή δεδομένα αφού προκύπτει με βάση και αυτά.
2. Από τί εξαρτάται η παροχή αναγνωρισμένων πιστοποιητικών;
Η παροχή των υπηρεσιών πιστοποίησης είναι ελεύθερη. Ο πάροχος μπορεί να παρέχει αναγνωρισμένα ή μη πιστοποιητικά. Σημειώνεται ότι ο όρος «αναγνωρισμένα» αφορά τα πιστοποιητικά που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εκδίδονται από παρόχους υπηρεσιών πιστοποίησης που ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το εποπτικό και ελεγκτικό σχήμα που εφαρμόζει η ΕΕΤΤ, και που δημοσιεύτηκε στο Κανονισμό που εξέδωσε, είναι στην ευθύνη του παρόχου να δηλώσει αν παρέχει αναγνωρισμένα ή μη πιστοποιητικά (ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπογραφές) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό.
3. Πώς διαμορφώνονται τα ανταποδοτικά τέλη για τους Παρόχους Υπηρεσιών Πιστοποίησης Ηλεκτρονικής Υπογραφής;
Καταχώρηση Υπηρεσιών Πιστοποίησης 300 ευρώ
Αλλαγή Υπηρεσιών Πιστοποίησης 100 ευρώ
Παύση Υπηρεσιών Πιστοποίησης 300 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr