Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ, θα ενισχύεται από 0,40-0,50 ευρώ και θα είναι εγγυημένη για μια 20ετία. Για φωτοβολταϊκό σύστημα μικρότερο των 100 KW η τιμολόγηση είναι στα 0,45 ευρώ η κιλοβατώρα εάν βρίσκεται σε ηπειρωτικό δίκτυο και σε 0,50 ευρώ η Κιλοβατώρα εάν είναι σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Για φωτοβολταϊκό σύστημα μεγαλύτερο των 100 ΚW η τιμολόγηση είναι στα 0,40 ευρώ η κιλοβατώρα εάν είναι τοποθετημένο σε ηπειρωτικό δίκτυο και σε 0,45 ευρώ η κιλοβατώρα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.Η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει για δέκα (10) έτη και μπορεί να παρατείνεται για δέκα (10), επιπλέον, έτη.
Η τιμολόγηση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας αναπροσαρμόζεται κάθε έτος με βάση τις μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αν δεν υπάρξει μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι παραπάνω τιμές αναπροσαρμόζονται ετησίως σε ποσοστό ίσο προς το 80% τουδείκτη τιμών καταναλωτού (πληθωρισμός) έτσι όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, όχι μόνο θα κάνετε απόσβεση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος σύντομα, αλλά θα έχετε και κέρδος, ως επιβράβευση της επιλογής σας να αξιοποιήσετε μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.
Αν είστε επιχειρηματίας, μπορείτε να διεκδικήσετε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης επιδότηση που μπορεί να φτάσει και το 60% της αξίας του συστήματος σε ορισμένες περιοχές, ή και επιδότηση επιτοκίου μέσω του Ταμείου εγγυοδοσίας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για δανεισμό έτσι με ευνοϊκούς όρους. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας συνεργάζεται με το σύνολο των τραπεζών της χώρας στην χορήγηση δανείων για εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων.Με βάση από την άλλη τον αναπτυξιακό νόμο τα ίδια κεφάλαια πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% της επένδυσης. Το υπολειπόμενο ποσό πλην της ίδια συμμετοχής και της επιχορήγησης-καλύπτεται με τραπεζικό δανεισμό.Σήμερα υπάρχουν τράπεζες, όπως η Πειραιώς που ξεκίνησε πρώτη την χορήγηση τέτοιων δανείων- που καλύπτουν το ποσό της επένδυσης με δεκαετές δάνειο και με επιτόκιο περίπου 6% (euribor +2%).
Αν είστε οικιακός καταναλωτής, εκτός από την ενίσχυση της ηλιακής κιλοβατώρας δικαιούστε και μια επιπλέον φοροελάφρυνση σε ποσοστό 20% της δαπάνης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού που δεν μπορεί να υπερβεί τα 700 ευρώ.
Προϋποθέσεις Αδειοδότησης
Η νέα νομοθεσία απλοποιεί επίσης σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ετσι για συστήματα κάτω των 20KW δεν απαιτούνται άδειες παραγωγής, εγκατάστασης, λειτουργίας ή έγκριση περιβαλλοντικών όρων, εφόσον βεβαίως αυτά δεν τοποθετούνται σε ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές. Ο απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης πριν από την εκτέλεση του έργου φθάνει και μέχρι τους 3 μήνες. Για συστήματα ισχύος μέχρι και 150 κιλοβάτ (kW) απαιτείται εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής την οποία και εκδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και είναι απαραίτητη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Ο χρόνος που απατείται για να πάρει κανείς τις άδειες εγκατάστασης συστημάτων μέχρι 150 ΚW ξεκινά από 2,5 μήνες και φθάνει τους 7. Οι προϋποθέσεις εγκατάστασης αυξάνονται για συστήματα ισχύος από 150-2.000 KW αλλά και μεγαλύτερα των 2.000 ΚW. Σε αυτή την περίπτωση και πριν από την εγκατάσταση της μονάδας απαιτούνται άδεια παραγωγής, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης, ενώ μετά την τοποθέτησή του άδεια λειτουργίας. Ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση όλων αυτών των αδειών κυμαίνεται από 5,5 μήνες μέχρι και 9 μήνες.
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι πόσες κιλοβατώρες θα μας δώσει το σύστημά μας σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημέν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr