Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (περίοδος Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2006) αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών από γιατρούς - παθολόγους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειοψηφία των παθολόγων γιατρών είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών (73%). Η χρήση Η/Υ είτε στο ιατρείο, είτε στο νοσοκομείο/κλινική ή στο σπίτι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2005. Η χρήση στο ιδιωτικό ιατρείο ανέρχεται σε 51%, ενώ σημαντικά χαμηλότερη είναι η χρήση από παθολόγους γιατρούς σε νοσοκομεία ή κλινικές.
Οι χρήστες Η/Υ είναι κατά κύριο λόγο (76%) γιατροί νεαρότερης ηλικίας (34-45) ετών.
Ηλεκτρονικά Μητρώα
Οι πληροφορίες που καταγράφουν οι γιατροί στα ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών δεν διαφοροποιήθηκαν από τη μέτρηση του 2005. Σ όλα τα μητρώα καταχωρούνται καθολικά ατομικές πληροφορίες για τον κάθε ασθενή, πληροφορίες για τη διάγνωση κάθε επίσκεψης (89%) και αποτελέσματα εξετάσεων (86%), πληροφορίες για φαρμακευτική αγωγή (89%), στοιχεία για τυχόν συνταγογραφία (87%) και γενικότερα στοιχεία για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπευτικής αγωγής (82%). Λιγότερο συχνή εμφανίζεται η καταγραφή της πληροφορίας που σχετίζεται με τον τύπο της επαφής/ επίσκεψης του ασθενούς (64%), παρά το γεγονός ότι σημείωσε σημαντική άνοδο από το 2005.
Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη διασπορά στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διατήρηση μητρώου ασθενών, με υψηλότερες αναφορές σε κάποια προσωπική εφαρμογή (9%) και στην ACCESS (4%).
Τα προγράμματα ηλεκτρονικών μητρώων που χρησιμοποιούν οι γιατροί σήμερα υποστηρίζουν ενέργειες όπως: τήρηση ιατρικού φακέλου ασθενούς (95%), έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων (59%), εισαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων σε ψηφιακή μορφή (πχ. ακτινογραφίες (49%), έκδοση στατιστικών στοιχείων για τους ασθενείς (43%) και παραπεμπτικών εξετάσεων (47%), καθώς και έκδοση καταστάσεων ασθενών για τα ασφαλιστικά ταμεία (44%). Χαμηλότερα μόνο κυμαίνεται η έκδοση συνταγών φαρμάκων (30%).
Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Η πρόσβαση των ιατρών στο Διαδίκτυο στη διάρκεια του 2006 δεν εμφανίζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το 2005 κυμαίνεται στο 56%, με τους νεότερους ηλικιακά ιατρούς να έχουν υιοθετήσει τη χρήση του Διαδικτύου σημαντικά περισσότερο, ενώ η πρόσβασή τους στο Internet γίνεται, τόσο από το ιατρείο, όσο και από το σπίτι τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρότι δεν υπήρξε αύξηση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σημειώνεται διαφοροποίηση του τύπου σύνδεσης στο ιατρείο, σε σχέση με το 2005. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση στην απλή σύνδεση (36% το 2006 από 51% το 2005) και την ISDN (29% το 2006 από 46% το 2005), ενώ αυξήθηκε σημαντικά η σύνδεση DSL (29% το 2006 από 3% το 2005).
Λόγοι Χρήσης Διαδικτύου
Όπως και στη μέτρηση του 2005, συνολικά περίπου 3 στους 10 παθολόγους διατηρούν προσωπική διεύθυνση e-mail και στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη χρησιμοποιούν οι ίδιοι προσωπικά.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παθολόγοι διατηρούν προσωπική διεύθυνση e-mail σημαντικά λιγότερο, ενώ μεταξύ των νεότερων (32-45 ετών) έχει σημειωθεί στατιστικά σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2005 (από 40% σε 59%).
Σε πολύ αρχικά στάδια εξακολουθεί να βρίσκεται η δημιουργία web site από τους γιατρούς (μόλις 4%, περίπου όπως και το 2005).
Οι λόγοι χρήσης του διαδικτύου από τους γιατρούς άπτονται κυρίως σε θέματα/πληροφορίες επαγγελματικής φύσης, όπως συμβουλές από βάσεις δεδομένων που αφορούν το επάγγελμά τους (79%), αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με αλληλεπιδράσεις φαρμάκων (76%), αναζήτηση νέων φαρμάκων στο Διαδίκτυο (72%), συμβουλές που αφορούν επίσημες οδηγίες που έχουν θέσει κρατικές υπηρεσίες (67%), αλλά και αποστολή/ λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) (63%).
Οι γιατροί-παθολόγοι και Κινητή Τηλεφωνία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα η χρήση κινητών τηλεφώνων παρουσιάζει υψηλή διείσδυση μεταξύ των γιατρών-παθολόγων, με το σχετικό ποσοστό να αγγίζει το 86% για το έτος 2006 και παραμένει περίπου στο ίδιο ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr