Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο».
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπει αντισταθμίζονται με τουλάχιστον ισόποσες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ας μελετήσουμε λοιπόν τι ίσχυε μέχρι σήμερα και κυρίως- τι θα ισχύσει από του χρόνου για τη φορολογία των εισοδημάτων μας .
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, όταν στο εισόδημα του μισθωτού ή συνταξιούχου περιλαμβάνεται και εισόδημα από άλλη πηγή (αγροτικά εισοδήματα, ελευθέρια επαγγέλματα κ.λ.π.), το επιπλέον αφορολόγητο ποσό των 1.500 ευρώ περιορίζεται στο ποσό του μισθού ή της σύνταξης που δηλώνεται, εφόσον το ποσό του μισθού ή της σύνταξης είναι μικρότερο από το επιπλέον αυτό αφορολόγητο ποσό.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όμως, η κλίμακα και το αφορολόγητο για μισθωτούς εφαρμόζεται με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες υπερβαίνει το ποσοστό του 50% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματος που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι εάν κάποιος έχει εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και άλλα 15.000 ευρώ από ελευθέρια επαγγέλματα, θα φορολογείται με βάση τη κλίμακα και το αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που συνεπάγεται επιβάρυνση 225 ευρώ!!!
Αυτοί δεν είναι, όμως, οι μοναδικοί χαμένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης, αφού η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 15% θα φέρει αύξηση φόρου σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του εισοδήματος τους.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι οι επιβαρύνσεις θα ήταν υπέρογκες εάν δεν είχαμε τις αλλαγές στη κλίμακα και ότι η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται επί της ίδιας βάσης εισοδήματος, σύγκριση η οποία ομολογουμένως οδηγεί σε ελαφρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.
Παραδείγματα
Ας δούμε κατ αρχήν τις συνέπειες της κατάργησης του χαμηλού συντελεστή 15%, εάν συνυπολογίσει κανείς την εισοδηματική αύξηση.
- Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ (ήτοι 1.000 ευρώ τον μήνα), που δηλώνει και δαπάνες ενοικίου (μείωση φόρου έως 220 ευρώ), φέτος κλήθηκε να καταβάλλει φόρο ύψους 380 ευρώ.
- Με αύξηση του εισοδήματος του κατά 3,5%, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος παρά την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ και παρά την αυτόματη αναπροσαρμογή της μείωσης φόρου από τα ενοίκια στα 240 ευρώ,
- Το 2008 θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον φόρο 102 ευρώ και συγκεκριμένα 482,10 ευρώ!
Ενδεικτικά είναι, όμως, και τα παραδείγματα του ίδιου του υπουργείου.
- Μισθωτός με ένα παιδί και εισόδημα 15.000 ευρώ φέτος κλήθηκε να καταβάλλει φόρο ύψους 750 ευρώ.
- Το 2008 ο ίδιος φορολογούμενος, με αύξηση του εισοδήματος του κατά 5% θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, αφού θα κληθεί να καταβάλλει φόρο ύψους 797,50 ευρώ.
Περίπου 1.000 ευρώ παραπάνω φόρο θα πρέπει να πληρώσει και ένας
- άλλος μισθωτός με παιδί και εισόδημα 20.000 ευρώ,
- από τις 2.250 ευρώ θα «πετάξει» στις 2.320 ευρώ.
Ο αντίλογος από το υπουργείο Οικονομίας είναι ότι και στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση ο φόρος ως ποσοστό επί του εισοδήματος μένει στα ίδια επίπεδα ή υποχωρεί σε ελαφρώς χαμηλότερα, κάτι που ισοδυναμεί με πραγματική αύξηση του εισοδήματος.
Ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις σημαντικές ελαφρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση του αφορολογήτου κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το περίπου 80% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη έως 800 ευρώ τον μήνα, η αναπροσαρμογή του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ απαλλάσσει τουλάχιστον 150.000 ακόμα συνταξιούχους από την υποχρέωση καταβολής φόρου.
Επιπλέον, κατ εξαίρεση για τους συνταξιούχους που, εκτός από τη σύνταξή τους, δηλώνουν εισόδημα και από ακίνητα και από γεωργικές επιχειρήσεις, δεν έχει εφαρμογή η διάταξη που θα τους υποχρέωνε να φορολογηθούν με βάση τη κλίμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr