Διευκολύνονται τα ταξίδια σας στην Ευρώπη, χάρη στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί σε επίπεδο ΕΕ: μπορείτε να περνάτε ευκολότερα τα σύνορα της χώρας σας, να λαμβάνετε υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, να παίρνετε μαζί σας το κατοικίδιό σας, να μιλάτε από το κινητό σας χωρίς υπερβολική επιβάρυνση, να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας ως επιβατών.
Να έχετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο ή κατά την άφιξη ή αναχώρησή σας από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο ή τη Ρουμανία. Ακόμη κι αν ταξιδεύετε μεταξύ χωρών που ανήκουν στην άνευ συνόρων ζώνη της ΕΕ, σας συνιστούμε να έχετε τα έγγραφα αυτά μαζί σας σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να δώσετε τα στοιχεία σας.Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Όταν βρίσκεστε σε χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, έχετε δικαίωμα να λαμβάνετε τις ίδιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες της χώρας αυτής.Τηλεφορτώστε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου με πληροφορίες για θέματα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να μπορείτε να πληροφορείστε εύκολα για τους κανόνες υγειονομικής περίθαλψης που ισχύουν στην ξένη χώρα όπου βρίσκεστε. Η εφαρμογή αυτή δίνει γενικές πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, τους αριθμούς κλήσης για επείγοντα περιστατικά, την υγειονομική κάλυψη, το προβλεπόμενο κόστος, την επιστροφή χρημάτων, καθώς και το πού πρέπει να απευθυνθείτε σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας.Μην ξεχάσετε να βγάλετε διαβατήριο και για τη γάτα, τον σκύλο ή το κουνάβι σας, εάν σκοπεύετε να το πάρετε μαζί σας στο ταξίδι. Με το διαβατήριο αυτό πιστοποιείται ότι το ζωάκι σας έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Δείτε ποιοι κανόνες ισχύουν σε κάθε χώρα προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Επίσης, ανάλογα με τη χώρα, ισχύουν κανόνες και για άλλα είδη ζώων.Επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας.
Οι κανόνες της ΕΕ για την περιαγωγή σάς προστατεύουν από "φουσκωμένους λογαριασμούς" όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας στο εξωτερικό. Μπορείτε να ορίσετε ανώτατα ή κατώτατα όρια όταν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πολύ το κινητό σας, ιδιαίτερα για σύνδεση με το Διαδίκτυο ή για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Όρια έχουν τεθεί επίσης στα τέλη περιαγωγής για κλήσεις και αποστολή sms.Σημειώστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που ισχύει σε όλη την ΕΕ: 112.Καλέστε αυτό το νούμερο για επείγοντα περιστατικά. Ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ και οι τηλεφωνητές μιλούν διάφορες γλώσσες, ανάλογα με τη χώρα.Μάθετε τα βασικά δικαιώματα που έχετε ως επιβάτης αεροπλάνου ή τρένου. Μπορείτε να τηλεφορτώσετε τη νέα εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για τα δικαιώματα των επιβατών, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρίσκετε εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε σε περίπτωση προβλήματος.Χρησιμοποιήστε την υπηρεσία πληροφόρησης Europe Direct, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι μπορεί η ΕΕ να κάνει για σας. Μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία αυτή σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της Ένωσης.Εάν βρίσκεστε σε χώρα εκτός ΕΕ, έχετε δικαίωμα να λάβετε βοήθεια από την πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ στη χώρα αυτή, εφόσον η δική σας χώρα δεν διαθέτει εκεί προξενική αρχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr