Τα νοικοκυριά που εξοφλούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν ήδη πάρει μία γεύση υψηλότερων μηνιαίων δόσεων και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια. Το επιτόκιο του ευρώ έχει αυξηθεί κατά 0,75% το τελευταίο εξάμηνο, από το χαμηλό 2%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδό του έως το τέλος του έτους ακόμη και στο 3,5%, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται .
Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν στο συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες την αναγκαιότητα υιοθέτησης πολιτικών που δεν αυξάνουν τον πληθωρισμό, ενώ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε δηλώσεις του πρόσφατα φάνηκε έντονα προβληματισμένος για την κούρσα των τιμών στις δώδεκα χώρες μέλη της ΟΝΕ, με δεδομένη και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, και προανήγγειλε ουσιαστικά την αύξηση του επιτοκίου του ευρώ στο 3% τον ερχόμενο μήνα.
Στο περιβάλλον αυξανόμενου κόστους δανεισμού που περιγράφεται παραπάνω, τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία χρωστούν στις τράπεζες περισσότερα από 46 δις ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 22 δις ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο «εκτροχιασμού» του προϋπολογισμού τους, αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια τα επτά στα δέκα δάνεια έχουν χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο. Πάντως, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία εμφανής στροφή στα σταθερά επιτόκια ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη, τάση που θα ενισχυθεί όσο παίρνουν και νέες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.
Η ωρίμανση της λιανικής τραπεζικής και η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων στην πίτα της ελληνικής αγοράς, έχει οδηγήσει στη δημιουργία δελεαστικών προϊόντων αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χρέους των νοικοκυριών σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Μάλιστα, ειδικοί σε θέματα χρηματοδότησης των νοικοκυριών, τονίζουν πως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος επαναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού και μεταφοράς των οφειλομένων στις τράπεζες, σε προγράμματα που εξασφαλίζουν μεγαλύτερα ασφάλεια ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων και καλύτερο προγραμματισμό των μηνιαίων εξόδων μεσοπρόθεσμα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η αναχρηματοδότηση των δανείων αφορά κυρίως τους δανειολήπτες που αποπληρώνουν έως σήμερα με συνέπεια τις δόσεις τους και έχουν την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα. Είναι βέβαιο πως καμία τράπεζα δεν επιθυμεί να πάρει τους πελάτες των ανταγωνιστών της που είτε είναι κακοπληρωτές, είτε δανείστηκαν σε μεγαλύτερο των δυνατοτήτων τους βαθμό στο παρελθόν.
ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΡΟΪΟΝ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Τρία «αντίδοτα» στις αυξήσεις των επιτοκίων
Οσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο ή με σταθερό η διάρκεια του οποίου λήγει σύντομα, θα πρέπει να στραφούν σε συντηρητικές επιλογές. Αυτό ισχύει ειδικά για τους μισθωτούς, αλλά και όσους έχουν σταθερές πηγές εσόδων. Η αλλαγή του προγράμματος μπορεί να γίνει είτε στην ίδια τράπεζα, με την απλή μετατροπή του επιτοκίου είτε με τη μεταφορά του ανεξόφλητου κεφαλαίου σε μία τρίτη τράπεζα.
Η πρώτη περίπτωση είναι σαφώς πιο εύκολη και η επιβάρυνση κυμαίνεται σε γενικές γραμμές περί τα 150 ευρώ. Αντιθέτως, η μεταφορά του δανείου σε άλλη τράπεζα είναι και πιο χρονοβόρος και έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς ο πελάτης ενδέχεται να επιβαρυνθεί με ποινή πρόωρης εξόφλησης και να ξαναπληρώσει τα έξοδα του δανείου, που περιλαμβάνουν το τεχνικό και νομικό έλεγχο του ακινήτου, και τα έξοδα της προσημείωσης. Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν εμφανιστεί προσφορές, όπου η τράπεζα στην οποία μεταφέρεται ένα στεγαστικό δάνειο, επιδοτεί μέρος των παραπάνω εξόδων. Από την άλλη όμως η
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr