Κι αυτό καθώς μειώνονται οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί ένα φωτοβολταικό από τα όρια του οικοπέδου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το επιτρεπόμενο ύψος του, επομένως επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση της γης. Έτσι, όσα φωτοβολταικά είναι ύψους ως 3 μέτρα (2,5 μέτρα με δυνατότητα προσαύξησης ως 20%), θα μπορούν στο εξής να τοποθετηθούν σε οικόπεδα μη άρτια και οικοδομήσιμα.
Παράλληλα μικραίνουν οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί κανείς από τα όρια του οικοπέδου του, επιτρέποντας την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευσή του. Στο εξής οι αποστάσεις αυτές, θα πρέπει να κυμαίνονται από 2,5 ως 5 το πολύ μέτρα, αναλόγως του ύψους του φωτοβολταικού, ενώ με την παλαιότερη διατύπωση του νόμου, η απόσταση αυτή μπορεί και να έφτανε μέχρι και τα 10 μέτρα.
Με άλλες διατάξεις καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός φ/β, και οι οποίες είναι : στύλος της ΔΕΗ, προκατασκευασμένος οικίσκος ύψους 2,5- 3 μέτρων και πλάτους 4- 5 μέτρων για την εγκατάσταση του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αντιστροφέας- μετασχηματιστής) ανά 500 kw εγκατεστημένης ισχύος, καθώς επίσης περίφραξη και συρματόπλεγμα στα όρια της ιδιοκτησίας του μέχρι 2,5 μέτρα με τοίχο ύψους ως 30 εκατοστά για την προστασία της εγκατάστασης.
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
1) Για φ/β σε οικόπεδα: Διευκρινίζεται επίσης ότι για την τοποθέτηση φ/β ως 100 κιλοβάτ σε εκτός σχεδίου γήπεδα αρκεί μια απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία, και ότι μόνο σε ειδικές κατασκευές όπου χρησιμοποιείται τσιμέντο, απαιτείται οικοδομική άδεια. Για πρώτη φορά επίσης όταν τοποθετεί κανείς φωτοβολταικό όχι πάνω στο έδαφος αλλά πάνω σε βάσεις στήριξης (trackers) πρέπει αυτές να είναι πιστοποιημένες ως προς την αντοχή τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες (ανεμοπιέσεις, κ.α). Επιπλέον, με άλλη ρύθμιση απαγορεύεται η εγκατάσταση φ/β σε αδόμητα οικόπεδα, που βρίσκονται εντός σχεδίου.
2) Για φ/β σε στέγες: Για πρώτη φορά ζητείται στατική επάρκεια για συστήματα άνω των 100 κιλοβάτ που τοποθετούνται σε στέγες, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο μηχανικό. Αντίθετα για συστήματα κάτω των 100 κιλοβάτ σε στέγες, ισχύει ότι και πριν, απαιτείται δηλαδή μια απλή δήλωση που υποβάλλεται στο κατάστημα της ΔΕΗ, μαζί με τη γνωστοποίηση των εργασιών και την μελέτη εγκατάστασης & ενεργειακής του απόδοσης.
Πράσινο φως για παραδοσιακούς οικισμούς
Τέλος το υπουργείο ανάβει πράσινο φως για την εγκατάσταση φ/β σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, αλλά με τον "αστερίσκο", αυτά να τοποθετούνται σε ακάλυπτους χώρους και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Η έγκριση χορηγείται πάντως έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr