Από τις 18 Ιουνίου η Αθήνα έχει υποδεχθεί τη νέα ψηφιακή εποχή. Επτά τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας (ΑLPHA, ALTER, ANT1, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) εκπέμπουν ψηφιακά το πρόγραμμά τους, μέσω του φορέα της Digea, από την Αίγινα και τον Υμηττό, ενώ σειρά, από το Σεπτέμβρη και μετά, έχουν τα κανάλια της ΕΡΤ, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 και το κανάλι της Βουλής.
«Τερματικός σταθμός» το ... 2012!
Μόλις δύο χρόνια έχει η Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι η μετάβαση έχει ήδη ολοκληρωθεί στις Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστρίας, ενώ μέσα στο 2010, η Ε.Ε. περιμένει να ακολουθήσουν την οδηγία της, οι Εσθονία, Δανία, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία. Όσο για την Ελλάδα, είναι σχεδόν τελευταία στη λίστα με τις χώρες που αναμένεται να ολοκληρώσουν τη μετάβαση μέχρι τα τέλη του 2012.
Τι θα μου προσφέρει η νέα εποχή;
Η νέα τηλεοπτική εποχή βάζει «τέλος» στα χιόνια, στα ψεγάδια και στις παρεμβολές. Η Digea, η εταιρεία που συστάθηκε από τους ανωτέρω τηλεοπτικούς σταθμούς, φέρνει την καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, αφήνοντας στο παρελθόν τα περιγράμματα ανθρώπων και πραγμάτων ή τις συνεχείς γραμμές που εμφανίζονταν λόγω του αδύναμου σήματος ενός καναλιού. Ακόμη, σε σχέση με την αναλογική, η ψηφιακή τηλεόραση «καταλαβαίνει τι δείχνει», ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα το όποιο παίζει αλλά και για αυτό που ακολουθεί, δίνοντας μας, παράλληλα, την δυνατότητα να προγραμματίσουμε εγγραφή του προγράμματος.
Τι πρέπει να κάνω;
Τα πράγματα είναι απλά! Είτε θα αγοράσετε έναν αποκωδικοποιητή τεχνολογίας Mpeg4, είτε μία καινούργια τηλεόραση, η οποία θα έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη Mpeg4. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε τηλεόραση που δεν έχει ψηφιακό δέκτη-αποκωδικοποιητή ή έχει, αλλά δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης της πλατφόρμας, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει, από το 2012 και μετά, δίχως να έχει συνδεθεί με αποκωδικοποιητή.
Και το κόστος;
Το κόστος ενός αποκωδικοποιητή ξεκινά από τα 35 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 80 ευρώ. Για εκείνους, βέβαια, που είναι απαιτητικοί και επιθυμούν να παρακολουθούν δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα, η τιμή του ξεπερνά τα 150 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των τηλεοράσεων καινούργιας τεχνολογίας είναι περίπου γνωστές και ξεκινούν από 200 ευρώ. Τέλος, για να τελειοποίησετε το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασής σας, μπορείτε να αγοράσετε μία εσωτερική ή εξωτερική κεραία αξίας από 22 ευρώ και πάνω.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr