Ακόμη, το σ/ν προβλέπει διευκολύνσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες. Οι επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορούν να καταβάλουν για δύο χρόνια μόνο τους τόκους. Η κ.Κατσέλη τόνισε ότι απαιτείται ρύθμιση για τις επιταγές και τον Τειρεσία καθώς ήδη μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι σφραγισμένες επιταγές υπερδιπλασιάστηκαν τόσο ως προς το ποσό όσο και ως προς τον αριθμό. Υπολογίζεται δε ότι οι σφραγισμένες επιταγές θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ.
Οι αλλαγές στον Τειρεσία
Γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της «αμνηστίας» αυτής θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.
Το σ/ν προβλέπει η προθεσμία διαγραφής από τα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ ακάλυπτης επιταγής η οποία εξοφλείται, από 8 ημέρες να γίνει 30 ημέρες από την ημ/νία σφράγισης. Η παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιταγές - συναλλαγματικές από 3 χρόνια να γίνει 2 χρόνια, ενώ μειώνεται κατά ένα χρόνο, από 3 σε 2 χρόνια η παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για καταγγελίες συμβάσεων καρτών, δανείων καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και χορηγήσεων μέσω παροχής δικαιώματος υπερανάληψης (overdraft) από τρεχούμενο λογαριασμό. Σε ότι αφορά την παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για Διαταγές Πληρωμής ο χρόνος μειώνεται από 4 σε τρία χρόνια. Από 5 σε 4 χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για Προγράμματα Πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων. Από 5 σε 4 χρόνια μειώνεται ο χρόνος για παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για Κατασχέσεις-Επιταγές του Ν.Δ. 1923, καθώς και για τις διοικητικές Κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης σύμφωνα με το σ/ν η μη εμφάνιση δυσμενών οικονομικών στοιχείων που δεν έχουν εξοφληθεί (μετά την αμνηστία) αν συνολικά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν. Αντίστοιχα αυξάνεται και το ποσό για τη μη εμφάνιση δυσμενών οικονομικών στοιχείων που έχουν εξοφληθεί (μετά την αμνηστία) αν συνολικά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ από 1.000 ευρώ ενώ ο ανώτατος χρόνος διατήρησης στο αρχείο μη εξοφλημένων οφειλών από 15 χρόνια που είναι σήμερα, σε 10 χρόνια (νομοθετείται για πρώτη φορά).
Επιπλέον όπως τονίζει το υπουργείο οι τράπεζες που έχουν διαβιβάσει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ δυσμενή αρχεία, όταν εξοφλούνται οι οφειλές, υποχρεούνται να ενημερώνουν τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη. Ακόμη, δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσφεύγει με τη διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ το δυσμενές δεδομένο της οφειλής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο επί της οφειλής, όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση της οφειλής και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα.
Κατά τη διάρκεια της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών, επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους, εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό, είναι εγγυημένη από φερέγγυο, κατά την αξιολόγηση της τράπεζας, τρίτο πρόσωπο μέχρι του ύψους αυτού.
Οι αλλαγές για τις οφειλές επιχειρήσεων προς τράπεζες:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων
Το νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση του κεφαλαίου και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών. Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται ειδικότερα:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, και οι οποίε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr