Αναλυτικά σύμφωνα με το νόμο ισχύουν τα εξής:
Πνευματική ιδιοκτησία
Οι πνευματικοί δημιουργοί με τη δημιουργία του έργου αποκτούν πάνω σε αυτό πνευματική ιδιοκτησία που περιλαμβάνει αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα) . (άρθρο 1 ν. 2121/1993)
Περιουσιακό δικαίωμα
Δίνει στους δημιουργούς ιδίως την εξουσία να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν :
- Την εγγραφή και την άμεση ή έμμεση προσωρινή ή μόνιμη αναπαραγωγή των έργων τους με οποιοδήποτε μέσο ή και μορφή μερικά ή ολικά .
- Την μετάφραση των έργων τους .
- Την διασκευή, την προσαρμογή ή άλλες μετατροπές των έργων τους .
- Την διανομή στο κοινό με οποιαδήποτε μορφή.
- Την εκμίσθωση.
- Την δημόσια εκτέλεση.
- Την μετάδοση ή αναμετάδοση των έργων τους στο κοινό με την ραδιοφωνία και την τηλεόραση ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
- Την παρουσίαση στο κοινό των έργων τους ενσύρματα ή ασύρματα .
- Την εισαγωγή αντιτύπων των έργων τους που παρήχθησαν στο εξωτερικό χωρίς τη συναίνεση του δημιουργού. (άρθρο 3 ν. 2121/1993)
Ηθικό δικαίωμα
Δίνει στους δημιουργούς τις εξής εξουσίες :
- Της απόφασης για το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο κατά τους οποίους το έργο θα γίνει προσιτό στο κοινό (δημοσίευση).
- Της αναγνώρισης της πατρότητάς του επάνω στο έργο και ειδικότερα την εξουσία να απαιτεί στο μέτρο του δυνατού τη μνεία του ονόματός του στα αντίτυπα του έργου και σε κάθε δημόσια χρήση του έργου ή αντίθετα να διατηρεί την ανωνυμία ή να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο.
- Της απαγόρευσης κάθε παραμόρφωσης, περικοπής ή άλλης τροποποίησης του έργου του καθώς και κάθε προσβολής του δημιουργού οφειλόμενης της συνθήκης παρουσίασης του έργου στο κοινό.
- Της προσπέλασης στο έργο του οπότε η προσπέλαση πρέπει να προκαλεί τη μικρότερη δυνατή ενόχληση.
- Προκειμένου περί έργων λόγου ή επιστήμης της υπαναχώρησης από συμβάσεις μεταβίβασης του περιουσιακού δικαιώματος ή εκμετάλλευσής του εφ όσον αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της προσωπικότητάς του εξ αιτίας μεταβολής στις πεποιθήσεις του ή στις περιστάσεις και με καταβολή αποζημίωσης στον αντισυμβαλλόμενο για τη θετική του ζημιά . (άρθρο 4 ν. 2121/1993) Ο αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και ηθικού δικαιώματος επί του έργου είναι ο δημιουργός. Τα δικαιώματα του δημιουργού αποκτώνται πρωτογενώς και χωρίς διατυπώσεις . (άρθρο 6 ν. 2121/1993)
Το περιουσιακό δικαίωμα μπορεί να μεταβιβαστεί μεταξύ ζώντων ή αιτία θανάτου. Το ηθικό δικαίωμα περιέρχεται στους κληρονόμους του που οφείλουν να το ασκούν σύμφωνα με τη θέληση του δημιουργού εφ όσον τέτοια θέληση έχει ρητά εκφραστεί. (άρθρο 12 ν. 2121/1993)
Συμβάσεις εκμετάλλευσης
Ο δημιουργός του έργου μπορεί να καταρτίζει συμβάσεις με τις οποίες αναθέτει στον αντισυμβαλλόμενο και αυτός αναλαμβάνει την υποχρέωση να ασκήσει εξουσίες που απορρέουν από το περιουσιακό δικαίωμα . (άρθρο 13 ν. 2121/1993)
’δειες εκμετάλλευσης
Ο δημιουργός του έργου μπορεί να επιτρέπει σε κάποιον άλλον την άσκηση εξουσιών που απορρέουν από το περιουσιακό του δικαίωμα .Οι συμβάσεις και οι άδειες εκμετάλλευσης χωρίζονται σε αποκλειστικές και μη αποκλειστικές. Σε περίπτωση αμφιβολίας θεωρούνται μη αποκλειστικές. Το περιουσιακό δικαίωμα σε πρόγραμμα Η/Υ που δημιουργήθηκε από μισθωτό σε εκτέλεση σύμβασης εργασίας ή σύμφωνα με τις οδηγίες του εργοδότη του μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον εργοδότη εκτός αν υπάρχει αντίθετη συμφωνία . (άρθρο 13 ν. 2121/1993)
Αποσυμπίλιση
Επιτρέπεται στο νόμιμο χρήστη αντιγράφου προγράμματος χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς την πληρωμή αμοιβής η αναπαραγωγή, μετάφραση, προσαρμογή, διασκευή ή οποιαδήποτε άλλη μετατροπή ενός προγράμματος Η/Υ όταν οι πράξεις αυτές είναι αναγκαίες για την κατά τον προορι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr