Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Ελέγξτε εάν συμπεριλαμβάνεστε στους εκλογικούς καταλόγους, καλώντας στο 1564, ή από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή την ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών (Μάθε που Ψηφίζεις), για να μάθετε σε ποιο δήμο και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε.
Εάν δεν βρω το όνομά μου, ή στα στοιχεία εγγραφής μου στον εκλογικό κατάλογο υπάρχουν λάθη, τι πρέπει να κάνω;
Όσο νωρίτερα εντοπίσετε το λάθος, τόσο καλύτερα, γι αυτό ελέγξτε από νωρίς την καταχώρηση που σας αφορά. Εάν εντοπίσετε κάποιο λάθος στα στοιχεία, ή εάν δεν βρείτε καθόλου το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους, απευθυνθείτε το συντομότερο στον οικείο δήμο. Ζητήστε να σας δώσουν βεβαίωση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, ώστε να μπορέσετε να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας.
Το εκλογικό μου βιβλιάριο δεν έχει φύλλα. Προλαβαίνω να προσθέσω;
Τα εκλογικά βιβλιάρια καταργήθηκαν. Μπορείτε να κρατήσετε το δικό σας ως ενθύμιο. Ήδη, από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και τώρα για πρώτη φορά σε βουλευτικές, το εκλογικό βιβλιάριο αντικαταστάθηκε από τον ειδικό εκλογικό αριθμό, που είναι ατομικός και μοναδικός. Ο αριθμός αυτός είναι καταχωρημένος δίπλα στο όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους, και δεν χρειάζεται να τον αποστηθίσετε. Έτσι, το μόνο που χρειάζεστε για να ψηφίσετε είναι η αστυνομική ταυτότητά σας.
Εχασα την αστυνομική ταυτότητά μου. Τι πρέπει να κάνω για να ψηφίσω;
Για να ψηφίσετε θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, ή κάποιο ανάλογο επίσημο δημόσιο έγγραφο, που να επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας.
Μένω τουλάχιστον 200 χλμ μακριά από τον τόπο που ψηφίζω, είμαι δικαιολογημένος εάν δεν πάω;
Λόγω της δυνατότητας που δόθηκε στους ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, δεν ισχύει πλέον η χιλιομετρική απόσταση (άνω των 200 χλμ) ως αιτία μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.
Ακουσα ότι άλλαξαν οι έδρες σε ορισμένους νομούς. Είναι αλήθεια;
Από την απογραφή πληθυσμού του 2001, προέκυψαν ορισμένες διαφορές στην κατανομή πληθυσμού στη χώρα. Έτσι, σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες έχει αλλάξει ο αριθμός εδρών, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα μπορείτε να βάλετε. Συγκεκριμένα, έχει αλλάξει ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε 13 εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι μονοεδρικές αυξήθηκαν από έξι σε οκτώ. Οι έδρες αυξήθηκαν στη Β Αθηνών, που είχε 38 και τώρα έχει 42, στην Α Θεσσαλονίκης, που είχε 14 και τώρα έχει 16, στο Υπόλοιπο Αττικής, που είχε εννέα και τώρα έχει 12, στα Δωδεκάνησα που είχαν τέσσερις και τώρα έχουν πέντε. Οι έδρες μειώθηκαν στη Β Αθηνών, που είχε 19 και τώρα έχει 17, στην Α Πειραιώς που είχε επτά και τώρα έχει έξι, στην Αρκαδία, που είχε τέσσερις και τώρα έχει τρεις, στη Θεσπρωτία που είχε δύο και τώρα γίνεται μονοεδρική, στην Μαγνησία, που είχε έξι και τώρα έχει πέντε, στην Πέλλα, που είχε πέντε και τώρα έχει τέσσερις, στην Φθιώτιδα, που είχε έξι και τώρα έχει πέντε και στην Φωκίδα, που είχε δύο και τώρα γίνεται μονοεδρική.
Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω;
Μπορείτε να εκφράσετε την προτίμησή σας σε υποψήφιους βουλευτές σημειώνοντας ένα σταυρό δίπλα στο όνομά τους (δεν παίζει ρόλο εάν ο σταυρός σημειωθεί δεξιά ή αριστερά από το όνομα). Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορείτε να βάλετε είναι κατ αναλογία με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζετε. Έτσι, έως και πέντε σταυρούς μπορούν να βάλουν όσοι ψηφίζουν στην περιφέρεια Β Αθηνών, έως και τέσσερις στην Α Αθηνών, έως και τρεις στην Α Θεσσαλονίκης, έως και δύο σε όσες περιφέρειες εκλέγονται από έξι έως και 12 βουλευτές, έναν σε όσες περιφέρειες εκλέγονται από ένας έως και πέντε βουλευτές. Αναλυτικότερα, δείτε τον πίνακα. Επίσης, ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από ότι προβλέπεται δεν θεωρείται άκυρο, ωστόσο οι σταυροί δεν λαμβάνονται υπόψη. Σταυρό προτίμησης δεν χρειάζονται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr