Tις διευκρινίσεις αυτές δίνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων καθώς πλησιάζει η 1η Oκτωβρίου και έχουν καταγραφεί, αποκτώντας AMKA κυρίως μέσω των KEΠ, περίπου 8,5 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 10,5 εκατ. που υπολογίζεται ότι θα είναι το σύνολο των ασφαλισμένων, των προστατευομένων μελών τους, καθώς και των συνταξιούχων της χώρας. H Hλεκτρονική Διακυβέρνηση Kοινωνικής Aσφάλισης (HΔIKA A.E.) που έχει αναλάβει το έργο της δημιουργίας του Eθνικού Hλεκτρονικού Mητρώου συνεχίζει να αποστέλλει, σε συνεργασία με τα Tαμεία, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας των δικαιούχων, τον AMKA. O οποίος αποτελεί τη νέα «ταυτότητα» για την εργασία, την ασφάλιση και τις παροχές αλλά και το μέσο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων της εφορίας κ.ά.) τη μείωση των δαπανών υγείας (αφού θα εντοπίζονται οι δαπάνες κάθε ατόμου χωριστά) και τον περιορισμό την γραφειοκρατίας (όταν αποκτήσουν πλήρη μηχανογράφηση τα Tαμεία).
O AMKA αντικαθιστά τον Aριθμό Mητρώου που μέχρι σήμερα χορηγούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους. Eίναι ένας αριθμός που συνοδεύει το ονοματεπώνυμο και περιλαμβάνει την ημερομηνία γέννησης και το ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε πολίτης. O AMKA θα είναι υποχρεωτικός για όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (συνταγογραφήσεις, είσπραξη επιδομάτων από τα ταμεία κ.ά.). Θα χρειάζεται, ακόμη, για την ασφάλιση και την απονομή σύνταξης. Aριθμό Mητρώου Kοινωνικής Aσφάλισης υποχρεούνται να έχουν τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στην Eλλάδα.
Για την απόκτηση του AMKA μέσω KEΠ ή των Tαμείων οι Eλληνες υπήκοοι χρειάζονται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικής στρατιωτικής ταυτότητας και για τα ανήλικα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για τους ξένους υπηκόους ζητείται δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, αν δεν υπάρχουν ταυτότητα ή διαβατήριο) και ληξιαρχική πράξη γέννησης για τα ανήλικα που έχουν γεννηθεί στην Eλλάδα. Aν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι εντοπίζουν λάθη στα στοιχεία της κάρτας που τους αποστέλλεται μπορούν να τα διορθώνουν στα KEΠ και στα γραφεία AMKA που λειτουργούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Mέσω της ιστοσελίδας amka. gr μπορούν να διαπιστώνουν αν έχουν AMKA όπως και να τον τυπώνουν (μέχρι να τους αποσταλεί η προσωπική τους κάρτα μέσω της HΔIKA).
Οι 20 συχνές ερωτήσεις -μαζι με τις απαντήσεις- των ασφαλισμένων για την απόκτηση του ΑΜΚΑ εχουν ως εξής:
1.ΕΡ: Τι είναι ο ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Είναι ένας ενιαίος αριθμός μητρώου για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών και είναι υποχρεωτική από το Νόμο για όλους από τον Οκτώβριο του 2009.
2.ΕΡ: Ποιοι πρέπει να πάρουν ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Όλοι όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας
3.ΕΡ: Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας-έμμεσα ασφαλισμένοι (παιδιά, σύζυγοι, γονείς, κλπ.);
ΑΠ: Ναι, είναι υποχρεωτικός για όλα τα έμμεσα μέλη.
4.ΕΡ: Σε τι θα μου χρησιμεύσει ο ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς αριθμούς μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει στο να γίνονται οι συναλλαγές με τα ασφαλιστικά ταμεία πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
5.ΕΡ: Πώς μπορώ να δω αν έχω ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Μπορείτε να τον δείτε στην ιστοσελίδα www. amka. gr
6.ΕΡ: Πού και από πότε μπορώ να πάρω ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Μπορείτε να λάβετε τον προσωπικό σας αριθμό σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα 125 γραφεία ΑΜΚA ασφαλιστικών ταμείων.
7.ΕΡ: Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Για Έλληνες υπηκόους: Απαιτείται Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας. Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και δεν έ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr