Δεν πρέπει δηλαδή να υπασφαλιστεί, σκεφτόμενος ότι έτσι θα πληρώσει μικρότερα ασφάλιστρα, όπως κάνουν συχνά αρκετοί πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών. Κι αυτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον συμβεί ολοσχερής καταστροφή, θα εισπράξει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που είχε δηλώσει. Αν για παράδειγμα οικοσκευή αξίας 30.000 ευρώ, δηλωθεί μόνο για 20.000 ευρώ, και καταστραφεί εντελώς από πυρκαγιά, τότε ο δικαιούχος θα εισπράξει από την ασφαλιστική του, μόνο 20.000 ευρώ. Ούτως ή άλλως η ασφάλιση περιουσίας για πυρκαγιά, κοστίζει ακόμη πολύ λίγο στην Ελλάδα, και τα ασφάλιστρα δεν ξεπερνούν συνήθως το 2- 2,5 τοις χιλίοις της ασφαλιζόμενης αξίας.
Το παράδειγμα
Για παράδειγμα, για ένα μέσης αξίας διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αθήνα, με κατασκευαστική αξία 100.000 ευρώ, το οποίο περιέχει οικοσκευή αξίας 30.000 ευρώ, το ασφάλιστρο που πρέπει να καταβάλει κανείς για να το ασφαλίσει για πυρκαγιά και σεισμό κοστίζει 360 ευρώ το χρόνο (280 ευρώ για το διαμέρισμα, και 80 ευρώ για την οικοσκευή).
Τι γίνεται με ημιυπαίθριους, γκαράζ, υπόγεια
Το δεύτερο σημείο για να γίνει σωστά η ασφάλιση ενός ακινήτου, είναι η ασφαλιστική εταιρεία να υπολογίσει εξ αρχής και με ακρίβεια την επιφάνειά του, μαζί με τα τετραγωνικά τυχόν υπογείων χώρων, του ημιυπαίθριου, του γκαράζ, κλπ.
Κάθε σοβαρή εταιρεία ασφαλίζει βάσει των όσων της δηλώνει ο πελάτης, και όχι π.χ. βάσει του συμβολαίου απόκτησης του ακινήτου, όπου ο ημιυπαίθριος δεν εμφανίζεται. Εχει τύχει στο παρελθόν, στις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007, ασφαλισμένος να εισπράξει λιγότερη αποζημίωση από αυτήν που νόμιζε ότι δικαιούται, επειδή δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιφάνειες του ακινήτου του, και εν προκειμένω δεν είχαν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι.
Η κτιριακή αξία
Ενα άλλο θέμα που πρέπει κανείς να γνωρίζει είναι ότι το ακίνητο ασφαλίζεται τόσο για την κτιριακή του αξία, όσο και για το περιεχόμενό του. Αναφορικά με την κτιριακή αξία, οι εταιρείες ασφαλίζουν την κατασκευαστική του αξία, και όχι την εμπορική. Δηλαδή, ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Γλυφάδα έχει πάνω- κάτω την ίδια κατασκευαστική αξία, με ένα αντίστοιχης επιφάνειας νεόδμητο διαμέρισμα στο Παγκράτι.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που για την αγορά του ακινήτου έχει ληφθεί δάνειο; Εστω ότι έχει πάρει κανείς δάνειο από την τράπεζα αξίας 80.000 ευρώ (τα οποία και είναι ασφαλισμένα από την τράπεζα), αλλά η κατασκευαστική αξία του ακινήτου είναι 140.000 ευρώ, τότε αυτός θα πρέπει να κάνει πρόσθετο συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία για τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ. Μόνο έτσι θα είναι εξασφαλισμένος ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς και ολικής καταστροφής του σπιτιού, θα εισπράξει αποζημίωση για το 100% της αξίας του.
Σε ένα μήνα η αποζημίωση
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την ημέρα της πυρκαγιάς μέχρι την ώρα της αποζημίωσης, ποικίλλει αναλόγως του ύψους της ζημιάς. Μικρής αξίας ζημιές αποζημιώνονται από την ασφαλιστική εταιρεία ακόμη και μέσα σε λίγα 24ωρα.
Όταν ωστόσο πρόκειται για μια ολική ζημιά, και μάλιστα δεν είναι στην Αθήνα αλλά στην επαρχία (πρέπει επομένως η εταιρεία να στείλει εκεί τον πραματογνώμονα), τότε μπορεί να περάσει και μήνας. Η διαδικασία είναι πως η εταιρεία θα συγκρίνει τις απαιτήσεις του πελάτη με την έκθεση του πραγματογνώμονα, και εν συνχεία θα καταβάλει τα ποσά. Σε περίπτωση μεγάλης ζημιάς και σημαντικής διάστασης απόψεων δικαιούχου-πραγματογνώμονα, πιθανόν η εταιρεία να ξανακάνει πάλι έλεγχο, διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει και δύο ή τρεις μήνες
Τέλος, αναφορικά με τα ασφάλιστρα, κάθε χρόνο αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων. Τα τελευταία, αναπροσαρμόζονται ετησίως με βάση τον πληθωρισμό (2,75% πέρυσι σε μεγάλη εταιρεία), έτσι ώστε σε περίπτωση αποζημίωσης το ποσό που θα δοθεί να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατασκευαστική αξία του διαμερίσματος.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr