Το εν λόγω τέλος, που σήμερα είναι αμελητέο, εξετάζεται να αυξηθεί τόσο, ώστε να καλύπτει τις υψηλές επιδοτήσεις που παρέχει η πολιτεία καταρχήν για τα φωτοβολταϊκά, και μετέπειτα για τα αιολικά, που αναμένεται να ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το τέλος να ανέλθει από τα 0,3 ευρώ, σε 1,5 ευρώ/ μεγαβατώρα, δηλαδή να ανατιμηθεί κατά 400%.
Σχετική εισήγηση ετοιμάζεται να κάνει ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εκείνη θα γνωμοδοτήσει επ' αυτής, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπ. Ανάπτυξης.
Παράδειγμα
Αν αυτό υιοθετηθεί, θα σημαίνει στην πράξη ότι ένα νοικοκυριό που έχει κατανάλωση 2.000 KWh το τετράμηνο και πληρώνει σήμερα 55 -60 λεπτά, θα καταβάλει μελλοντικά 3 ευρώ στον λογαριασμό του.
Το ακριβές ωστόσο ποσοστό αύξησης, καθώς επίσης η ημερομηνία έναρξης ισχύος της, θα εξαρτηθεί από τη μελέτη για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας - πρόκειται να παραδοθεί εντός των ημερών- όπου μεταξύ των άλλων, θα αναφέρεται πόση ισχύς από φωτοβολταϊκά, αιολικά και γενικά ΑΠΕ, έχει ανάγκη το σύστημά μας για την ενεργειακή του ασφάλεια, τα επόμενα χρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι σε τακτά διαστήματα και αναλόγως του αριθμού των μεγαβάτ ΑΠΕ που θα συνδέονται στο σύστημα, θα αναπροσαρμόζεται και το ειδικό αυτό τέλος.
Τι είναι το τέλος ΑΠΕ
Για την διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι παραγωγοί λαμβάνουν μια εγγυημένη επιδοτούμενη τιμή διάρκειας περίπου 20 ετών. Έτσι διευκολύνονται οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, αφού δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στις ημερήσιες δημοπρασίες της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού στο σύστημα. Το τέλος ΑΠΕ καλύπτει ακριβώς αυτό το κόστος : Τη διαφορά δηλαδή που προκύπτει μεταξύ της χονδρικής τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα (Οριακής Τιμής Συστήματος- ΟΤΣ), και που την περίοδο Ιανουαρίου -Ιουνίου κυμάνθηκε μεταξύ 42,9- 63,8 ευρώ/ MWh, και της επιδότησης που παρέχει η πολιτεία. Π.χ. για φέτος, η σταθερή τιμή που λαμβάνουν οι αιολικοί παραγωγοί είναι στα 80,14 ευρώ/MWh.
Όταν μάλιστα, από το 2011 και μετά θα αρχίσουν να εντάσσονται μαζικά στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά, η εγγυημένη τιμή των οποίων ανέρχεται σε 400 ευρώ τη μεγαβατώρα, τότε το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου, λένε οι αρμόδιοι. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποπληρωθούν οι παραγωγοί με τις υψηλές τιμές της επιδότησης.
Μικρότερη επιβάρυνση για τα αιολικά
Αντίθετα απ΄ ότι θα ισχύσει με τα φωτοβολταϊκά, στην περίπτωση των αιολικών, η επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μικρότερη, αφού η διαφορά μεταξύ επιδότησης και τιμής αγοράς δεν θα είναι μεγάλη. Ότανανακάμψει η οικονομία, εκτιμάται ότι και η ΟΤΣ θα επανέλθει στα επίπεδα των 60-70 ευρώ (μέση ΟΤΣ), οπότε η διαφορά από τα 80 ευρώ (σημερινή επιδότηση για αιολικά) θα είναι μικρή.
Χρόνο με το χρόνο καταναλώνουμε όλο και περισσότερα «πράσινες» μεγαβατώρες, επομένως η αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ κρίνεται απαραίτητη από τους αρμόδιους.
Aλλωστε, σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η αύξηση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός των νησιών) σε σχέση με πέρυσι είναι 22,3%. Καταναλώθηκαν συγκεκριμένα 154.520 πράσινες μεγαβατώρες περισσότερες από πέρυσι.
Ο Ενεργειακός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr