Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που παράγει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Τα χρήματα δηλαδή θα πιστώνονται ανά δίμηνο στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο ενδιαφερόμενος που στην περίπτωση της πολυκατοικίας θα είναι λογικά ο διαχειριστής, θα μπορεί να τα εισπράξει είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε απευθείας από το κατάστημα της ΔΕΗ.
Υπολογίζεται ότι η αγορά και εγκατάσταση ενός μέσου συστήματος, ισχύος 5 KW που καταλαμβάνει 80 τ.μ. χώρου στην ταράτσα, στοιχίζει 25.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει ετήσια έσοδα στον κάτοχό του 3.575 ευρώ, και το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει μέσω του συμψηφισμού, κατατίθεται σε ένα τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου. Επομένως η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης θα γίνει σε περίπου 7 χρόνια.
Όσο για τη διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του φωτοβολταϊκού από την αρχική αίτηση μέχρι τη σύνδεση και έναρξη παραγωγής του θα διαρκεί, σύμφωνα με το υπουργείο όχι πάνω από 70 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα ο ενδιαφερόμενος :
- Πρώτα καταθέτει αίτηση για προσφορά σύνδεσης στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ (απάντηση το πολύ σε 20 ημέρες)
- Στη συνέχεια απευθύνεται στην πολεοδομία όπου ανήκει για να πάρει μια «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» (διάρκεια έκδοσης 5 ημέρες)
- Προσκομίζει έπειτα την άδεια της πολεοδομίας στη ΔΕΗ και υπογράφει μαζί της σύμβαση σύνδεσης υλοποίησης έργων (κοστίζει 300-500 ευρώ και εκδίδεται σε 20 ημέρες).
- Αμέσως μετά υπογράφει σύμβαση πώλησης με τη ΔΕΗ (διάρκεια έκδοσης 15 ημερών) - Και μέσα σε 10 ημέρες ενεργοποιείται η σύνδεση. Το πρόγραμμα θα αφορά πολύ μικρές εγκαταστάσεις ισχύος έως 10 KW, και ο ενδιαφερόμενος θα συνάπτει σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ (ή τη ΔΕΗ) διάρκειας 25 ετών.
Πολυκατοικίες
Ανά πολυκατοικία θα επιτρέπεται από ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα. Για να προχωρήσει η εγκατάσταση του θα απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός της κάθε πολυκατοικίας. Διότι κάθε πολυκατοικία έχει διαφορετικό κανονισμό. Δικαιούχοι γενικώς, είναι όσοι έχουν οριζόντια ιδιοκτησία.
Συναλλαγή με τη ΔΕΗ
Στις περιπτώσεις πολυκατοικιών, η συναλλαγή με τη ΔΕΗ θα γίνεται μέσω ενός εκπροσώπου της πολυκατοικίας που λογικά θα είναι ο διαχειριστής, και όχι με όλους τους ιδιοκτήτες. Με τα χρήματα που θα εισπράττει θα μπορεί να εξοφλήσει κοινόχρηστες δαπάνες, όπως π.χ. έξοδα καθαρίστριας, κηπουρού, αγορά πετρελαίου, επιμερίζοντάς τα στους ιδιοκτήτες, αναλόγως των χιλιοστών που κατέχει ο καθένας τους στην πολυκατοικία. Εφόσον πρόκειται για μονοκατοικία, η διαδικασία αυτομάτως γίνεται πιο απλή.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 3 εκατομμύρια κτίρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι μονοκατοικίες, εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει μαζική ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε στέγες και ταράτσες μέχρι και 400 MW φωτοβολταϊκών.
Εξαιρούνται για την ώρα τα νησιά
Προς το παρόν , το πρόγραμμα θα αφορά μόνο την ηπειρωτική Ελλάδα και τα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο νησιά. Νησιά, όπως οι Κυκλάδες, και η Κρήτη εξαιρούνται για την ώρα, μέχρι να επιλυθούν τεχνικά ζητήματα.
Και φωτοβολταϊκά στα εκτός σχεδίου οικόπεδα
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων), με συντελεστή κάλυψη οικοπέδων 80%. Για να απλοποιηθεί η διαδικασία καταργείται η υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και υποχρέωση έκδοσης «οικοδομικής άδειας». Αντικαθίστανται από μια απλή «έγκριση εργασιών» από την πολεοδομία.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr