Να πως είχε η κατάσταση μέχρι τώρα. Ας υποθέσουμε ότι ο πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, νοίκιαζε ένα διαμέρισμα με ετήσιο ενοίκιο 10.000 ευρώ. Μισθωτός ο πατέρας, είχε και άλλες 35.000 ευρώ από υπόλοιπα εισοδήματα. Το αποτέλεσμα; Ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει 3.500 ευρώ φόρο για τα ενοίκια που εισέπραττε.
Ο νόμος άφηνε μέχρι τώρα ανοικτό ένα «παράθυρο». Ο πατέρας του παιδιού, μπορούσε να μεταβιβάσει το διαμέρισμα στον πατέρα του (χωρίς κόστος καθώς ο φόρος για την δωρεά ακινήτου σε συγγενικό πρόσωπο έχει μηδενιστεί) και στη συνέχεια, ο παππούς μπορούσε να δωρίσει και πάλι το ίδιο διαμέρισμα απευθείας στο εγγονό του (και πάλι με ελάχιστο οικονομικό κόστος όχι υψηλότερο από το 1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από αυτή την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος; Το εισόδημα από το ενοίκιο των 10.000 ευρώ, θα φορολογούνταν πλέον στο όνομα του παιδιού και όχι στο όνομα του γονικού. Το παιδί θα καλυπτόταν από το όριο των 10.500 ευρώ και δεν θα πλήρωνε τίποτα. Έτσι, ο γονιός θα γλίτωνε φόρο ύψους τουλάχιστον 3.500 ευρώ τον χρόνο.
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αυτό το παράθυρο φοροαποφυγής κλείνει. Όταν ένα ακίνητο μεταβιβάζεται από τον πατέρα στον παππού και από τον παππού στον εγγονό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το εισόδημα, δεν θα φορολογείται πλέον στο όνομα του εγγονού αλλά στο όνομα του πατέρα ή της μητέρας ανάλογα με το ποιος έχει το υψηλότερο εισόδημα.
Eνα παράθυρο έκλεισε, δεκάδες ακόμη μένουν ανοικτά...
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr